Hőség után lehűlés a jövő héten

Vágólapra másolva!
Bár vasárnap már a 30 fokot is elérheti keleten a hőmérséklet, egy érkező hidegfront hatására a jövő hét nagy részén átlag alatti hőmérsékletekre készülhetünk. A meglehetősen csapadékos keddet leszámítva a hűvösebb idő kirándulás, sportolás számára optimális, nem leszünk szobafogságra ítélve.
Vágólapra másolva!

Az idei év első igazi hőhulláma vasárnap tetőzik, amikor várhatóan a keleti határszélen a hőmérséklet eléri a 30 fokot. Még ezen a napon nyugat felől egy hidegfront érkezik, amely szórványos záporokkal, átmenetileg megerősödő széllel vet véget a nyári időnek.

Hétfőn ugyan helyenként még elérheti a hőmérséklet a 25 fokot, a kedden sok esővel érkező második hideghullám közel egy hétre átlag alá viszi a hőmérsékletet. Ilyenkor ugyanis 22-23 fokos nappali maximum az átlagos, míg keddtől általában csak alulról közelítjük a 20 fokot.

Tavaink ismét hideggé válnak, szünetel a fürdési szezon. Ugyanakkor a mérsékelt felmelegedés kedvez az intenzívebb fizikai mozgásokat igénylő tevékenységeknek. Sportolás, túrázás számára - a keddi esős napot leszámítva - kedvezőek lesznek a feltételek. A napsugárzás ellen azonban érdemes mind öltözetünkkel, mind fényvédő szerekkel védekeznünk. A káros sugárzások által veszélyeztetett időszak most már a 11-15 órás intervallumra terjed ki. A viszonylag hűvös idő megtévesztő, a besugárzás a hidegfrontok utáni kitisztult levegőn a legerősebb.

A vasárnap délutáni és keddi csapadék sokfelé elegendő lehet a növényzet számára, de maradnak szárazabb területek. A talaj felső 10-12 cm-es rétege tud kiszáradni, elsősorban a kapásnövények és a gyep szorulhat öntözésre. A párolgás a hűvösebb napokon csökken, így a kert vízszükséglete is mérséklődik május negyedik hetében.