Halálos áldozatai vannak a monszunnak Sri Lankán

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a monszun szezon Sri Lanka délnyugati részén. A heves esőzések következtében kialakult áradásoknak és földcsuszamlásoknak eddig már hét halálos áldozata van.
Vágólapra másolva!

Sri Lanka éghajlatára az esős és száraz évszakok váltakozása a jellemző. A sziget két monszun találkozási helye, az egyik monszun, amely november és február között érinti a szigetet, az ország északkeleti területeit látja el bőséges csapadékkal. A másik május és szeptember között okoz kiadós esőzéseket az ország délnyugati részén.

A hétvégén óriási esőzés kezdődött Sri Lanka délnyugati részén. Ratnapura városában három nap alatt 171 millimétert is meghaladó csapadék hullott le.

A sok eső miatt megáradt folyók és a fellazult talajon kialakult földcsuszamlások hétfő délutánig hét halálos áldozatot követeltek, és a legsúlyosabban érintett délnyugati és középső országrészben már 150 ezer embert telepítettek ki otthonukból. A kitelepítésben segítséget nyújtó katonák munkáját nagyban nehezíti, hogy az utcákon a hömpölygő víz miatt számos út vált járhatatlanná.