Tornádó nagyhatalom lehetünk

Vágólapra másolva!
Viharos hétvégét tudhatunk magunk mögött. Az elmúlt napokban az országban sokfelé voltak heves záporok, zivatarok, felhőszakadás, helyenként jégeső. Hétvégén az idén az országban megfigyelt tornádó-kezdemények és tornádók példátlanul magas száma is tovább gyarapodott.
Vágólapra másolva!

Az idei zivatarszezon igazán izgalmasnak mondható, szinte egymást érik a tornádókról és tornádó-kezdeményekről érkező jelentések. Június 8-án vasárnap újabb veszélyes forgószelet láttak hazánkban, ezúttal Szeged-Algyő térségében, mellyel már ötre nőtt az idei tornádóészlelések száma.

Az idei első tornádót rendkívül korán, márciusban látták a Győr és Komárom között található Nagyszentjánoson. A február 29-én és március 1-én pusztító, mély ciklonhoz kapcsolódó, Emma névre keresztelt vihar szinte egész Európán végigsöpört. A ciklonban kialakult hidegfront gyorsan vonult át hazánk felett, és az év ezen szakában szokatlan, helyenként jégesővel kísért zivatarokat okozott, melyhez Nagyszentjánoson tornádó is kapcsolódott.

A második tornádót április 7-én, a Hatvantól délkeletre fekvő heves megyei Csányon figyelték meg. A Nyugat-Európa felett kialakult többközéppontú ciklonhoz kapcsolódó hullámzó frontrendszer hidegfronti része vonult át hazánkon április 7-én a nappali órákban. A hidegfront mentén a zivatarfelhők legveszélyesebb típusához tartozó, úgynevezett szupercellás zivatarok alakultak ki. A közel két órán keresztül fennmaradt szupercellához kapcsolódóan látták Csányon a tornádót.

Május hónap is igazán izgalmasan alakult, a heves záporok, zivatarok mellett két tornádót is megfigyeltek. Május 20-án a Bács-Kiskun megyei Gátéren és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán is tornádót láttak.

A hétvégén a Kárpát-medence térségének időjárást alakító sekély ciklonok okoztak többfelé kiadós esőt, záport, zivatart. Június 8-án, vasárnap Szeged-Algyő környékén ismét tornádót láttak. A zivatarfelhőből lenyúló felhőtölcsér, amely elérte a földfelszínt is, idén már az ötödik megfigyelt forgószél volt hazánkban.

A tornádók mellett az ország számos pontjáról érkeztek már képek tornádó-kezdeményekről, úgynevezett tubákról.

Sokakban felvetődik a kérdés, hogy vajon minek köszönhető, hogy napjainkban ilyen gyakorivá váltak ezek a jelenségek. Valószínűleg nagy szerepe lehet ebben a médiának és az egyre szélesebb körű tájékoztatásnak, aminek köszönhetően egyre többen felismerik a forgószeleket. Mindemellett azonban arra is gondolni kell, hogy ez az oly sokat emlegetett klímaváltozás egyik kísérője, amely együtt jár a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válásával. Lehet, hogy lassanként reális veszély lesz hazánkban is a tornádó?

Kérjük olvasóinkat, hogy a viharokról, más időjárási jelenségekről készült képeiket, videóikat mielőbb küldjék el az [email protected] címre, galériáinkban vagy cikk formában közzétesszük.