Felhőszakadás és hőhullám az USA-ban

Vágólapra másolva!
Mialatt az Egyesült Államok nyugati államaiban a felhőszakadások miatt kialakult árvizek okoznak fennakadásokat, addig a keleti államokban élők a napok óta tartó forróságtól szenvednek.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok keleti államainak időjárását napok óta egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja, területén szinte alig van felhő, és a sok napsütés hatására a hőmérséklet sok helyen meghaladja a 35 fokot. Több államban is rekordmeleget mértek, Carolina északi részén vasárnap 38 fokig emelkedett a hőmérséklet. New Yorkban, a 25 fokos évszakos átlaghőmérsékletnél most 7 fokkal mérnek melegebbet, 32 fokos hőség uralkodik.

Nyugaton ennek éppen az ellenkezője zajlik. Az északról érkező hideg, száraz levegő és a délről érkező meleg, nedves légtömeg találkozásánál a nagy hőmérséklet-különbség miatt intenzív feláramlási folyamatok indulnak meg, amelyek elősegítik a heves felhőszakadások kialakulását. Az Indiana államban vasárnap kialakult felhőszakadások során egyszerre 76 milliméter csapadék hullott le, melynek következtében a folyók eddig még nem látott mértékben megduzzadtak. Az átszakadó gátak miatt a megáradt folyók egész városrészeket mostak el. Az áradásoknak eddig már 9 halálos áldozata van.

Az előrejelzések szerint a csapadékos időjárás a következő napokban is folytatódik a nyugati országrészben, amely tovább súlyosbítja a kialakult helyzetet. Keleten várhatóan mérséklődik a forróság, de a megerősödő meleg déli szél miatt a szakemberek itt bozóttüzek kialakulásától tartanak.