Csökkent az EU károsanyag-kibocsátása

Vágólapra másolva!
Az Európai Környezetvédelmi Hivatal éves jelentése szerint az Európai Unióban 7,7 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása 1990 és 2006 között. Ha az EU ezt a tendenciát tartani tudja, akkor nagyon közel kerül ahhoz, hogy teljesítse a Kiotói Jegyzőkönyvben tett vállalásokat.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátása 7,7 százalékkal csökkent 1990 és 2006 között, ami elsősorban a vegyiparban használt nitrogén-oxid-kibocsátás csökkentésének köszönhető.

Ha az EU tartani tudja ezt a szintet, közel kerül ahhoz, hogy teljesítse a Kiotói Jegyzőkönyvben tett vállalásait, amely szerint az 1990-es bázisévhez képest 2012-ra 8 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

A Kiotói Jegyzőkönyv az aláíró és ratifikáló országok számára 6 üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentését írja elő. Az üvegházhatású gázokat szén-dioxidra szokás átszámolni, és az összes üvegházhatású gázt szén-dioxid-egyenértékben adják meg.

A képet árnyaltabbá teszi, hogy a szén-dioxid-kibocsátás a széntüzelésű erőművek használata miatt 15,4 millió tonnával nőtt, amihez Lengyelország egymaga 7,6 millió tonnával járult hozzá.

Nemcsak az újonnan csatlakozott országokban megy nehezen az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése, az Európai Unió régi tagállamai között is vannak olyanok, amelyek jelentősen növelték a szén-dioxid-kibocsátásukat az 1990-2006-os időszakban. Spanyolország, Portugália, Görögország, Írország, Ausztria, Finnország és Dánia is ezek közé tartozik. Ugyanakkor vannak olyan országok is, amelyek jelentős eredményeket értek a csökkentés terén, mint például Németország és Nagy-Britannia.

Annak ellenére, hogy több ország is növelte a szén-dioxid kibocsátását, a használt átszámítási rendszer alapján az 1990-2006 közötti időszakban összességében csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása az unióban.