Szárazság miatt vizet importálnak Ciprusra

Vágólapra másolva!
Hétfőtől Görögországból importálnak vizet az aszály sújtotta Ciprusra, hogy csökkentsék a vízhiányt. A szigetet sújtó szárazságért a kutatók egyértelműen a klímaváltozást teszik felelőssé.
Vágólapra másolva!

A hat tartályhajó közül az első hétfőn köt ki Görögországban, ahonnan körülbelül 50 ezer köbméter vizet szállít majd Ciprusra.

A kutatók elmondása szerint az elmúlt negyven évben az átlagos csapadékmennyiség 20 százalékkal csökkent a szigeten. Cipruson két sótalanító üzem működik teljes kihasználtsággal, és még ebben az évben indítanak egy harmadikat is, a vízhiány mérséklésére.

A ciprusi környezetvédelmi biztos elmondása szerint klímaváltozási szempontból a mediterrán térség a világ egyik legsérülékenyebb régiója. Dél-Európában a hőmérséklet emelkedése és a csapadékmennyiség csökkenése már jelenleg is megfigyelhető. Ciprus abban a szerencsétlen helyzetben van, hogy mindkét jelenség egyformán sújtja.

A hét eleje óta folyamatosan emelkedik a hőmérséklet a szigeten, Larnacában ma már 37 fokot mértek, miközben számottevő csapadék már hónapok óta nem esett.

A vízhiány miatt a hatóságok szigorú szabályokat vezettek be, a háztartások nagy része csak hetente háromszor kap vizet.

Az 1974-ben két részre szakadt Ciprusra látogatók az északon található török rész és a déli görög terület között választhatnak. A Görögországgal aláírt szerződés csak a sziget déli, görögök által lakott részének biztosít vízutánpótlást. Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság területén a hatóságok azt vizsgálják, hogyan lehetne vezetékeken keresztül vizet behozni az országba a hiány mérséklésére.

A helyzet azért is nehéz, mert az elmúlt évtizedek alatt még sohasem fordult elő ilyen súlyos vízhiány a szigeten, tehát nincsenek tapasztalatok a probléma orvoslására.