Heves viharok az Alpokban és az Appenninekben

Vágólapra másolva!
Heves záporok, zivatarok alakulnak ki a napokban az Alpok és Appenninek nagy részén. Míg kedden és szerdán a meleg, instabil levegőben tornyosuló gomolyfelhők összeállásából lesznek a hirtelen viharok, csütörtökön az Alpokban egy markáns hidegfront okozhat rengeteg csapadékot. A felhőszakadások a Duna vízgyűjtőjét is érinthetik.
Vágólapra másolva!

Az Alpok és Appenninek felett elhelyezkedő meleg, ugyanakkor labilis légtömegben a délelőtti napos időszakokat követően erőteljes gomolyfelhő-képződés indul meg. A gomolyfelhők összeállásából pedig heves záporok, zivatarok alakulnak ki kedden és szerdán is.

Hétfőn az Appenninek déli részén fordult elő a legnagyobb csapadék Európában. Kedden és szerdán azonban már az Alpok magas láncai felett is heves viharok lesznek.

A magashegységi zivatarokra jellemzően a felhőképződés rendkívül gyors, a napos időszakokból egy óra leforgása alatt átválthat az időjárás felhőszakadásba. A túrázóknak igen csalóka lehet a reggeli kellemes napsütés, egész napos hegymászást betervezni ilyenkor nem ajánlott.

Csütörtökön már egy hidegfront érkezik, amely rendezettebb, kiszámíthatóbb, de sokfelé ismét felhőszakadás-szerű csapadékot eredményezhet szerte az Alpokban. A hirtelen nagy esők elsősorban a patakokon, kisebb hegyi folyókon jelentenek árvíz-veszélyt, de a Duna vízgyűjtőjén sem kizárt egy közepes árhullám elindulása a csütörtöki hidegfront után.

Pénteken már szárazabb lesz a térség, a túrázóknak addig érdemes várniuk!