Vágólapra másolva!
Az Atlanti-óceánon július 3-án alakult ki a szezon második trópusi ciklonja. A Bertha nevet viselő vihar ma már hurrikánná erősödve folytatja útját.
Vágólapra másolva!

Az Atlanti-óceán északi medencéjében kialakuló hurrikánok mindegyike Afrika partjainál születik. A trópusi ciklonok kialakulásában a meleg, nedves levegő és a meleg, 26-27 fokos tengerfelszín játsza a legfontosabb szerepet. Ezek a feltételek az Atlanti-óceán térségében az északi félteke nyarán teljesülnek, így itt a hurrikánszezon június 1-től november végéig tart, ezen belül is az augusztus és a szeptember a legaktívabb két hónap.

Az Atlanti-óceán térségében még múlt héten kialakult, Bertha névre keresztelt trópusi vihar ma délelőtt már hurrikánná erősödve folytatja útját. A ciklonban a 120 km/órás átlagos szélsebesség mellett, 150 km/órát megközelítő széllökéseket mérnek. Az előrejelzések szerint a nyílt tengerfelszín felett mozgó hurrikán a következő napokban is erősödik, és a szárazföld felé közeledve már a 130 km/órás átlagos szélsebesség mellett 160 km/órás széllökéseket mérhetnek majd benne.

Bertha közel 15 km/órás sebességgel nyugati irányba, a Karib-tenger szigetei felé halad, de arról még korai lenne beszélni, hogy valamelyiket érinteni is fogja.

Bertha az idei Atlanti-óceáni hurrikánszezon második elnevezett vihara. Az első vihar Arthur, még a hivatalos szezon kezdete előtt egy nappal, május 31-én alakult ki a térségben.