Épp a hétvégére tér vissza a nyár

Vágólapra másolva!
Már sokadszorra ezen a nyáron a hétköznapi változékonyságot követően éppen a hétvégén tér vissza a nyári idő. Addig meglehetősen változékony arcát mutatja az ég. Szerdán ismét őszi hangulata lesz az időjárásnak, csütörtökön pedig a melegedéssel együtt a tartós esőket felváltják a rövidebb, de annál hevesebb záporok, zivatarok. Még pénteken is előfordulhatnak viharok.
Vágólapra másolva!

A hét eleji őszies időjárás szerdán tetőzik, az ország nagy részén számíthatunk folyamatos, kiadós esőre. A szél is erős lesz, tehát sehol sem érdemes az országban ezen a napon szabadtéri programot tartani. A közlekedést is lassítja tartós eső, a széllökések pedig próbára teszi a gépjárművek menetstabilitását. Vízálló tavaszi kabátra van szükségünk. Az esernyő használata a szeles területeken körülményes.

Csütörtökön már melegszik az idő, azonban a légkör meglehetősen instabil lesz. Az egy-két napsütés csak arra jó, hogy a légkör energiát gyűjtsön a sokfelé kialakuló hevesebb záporokra, zivatarokra, miközben helyenként továbbra is lehet néhány órás csendesebb, őszies eső.

Pénteken már többórás napos időszakok is lehetnek, azonban épp ekkor van a legnagyobb esély viharos szelekkel kísért felhőszakadások, jégeső kialakulására, elsősorban a délutáni órákban.

A rossz időnek kedvező hatásai is vannak. A bőrünk a hét folyamán ritkán van kitéve káros UV-sugárzásnak. Másfelől az erő légköri átkeveredés következtében még a belvárosok levegője is tiszta, a légszennyezettség minimális.

Nagy valószínűséggel a hétvégén tér vissza a nyár. A sok napsütést csak általában csak kevés gomolyfelhő zavarja, és csak kevés helyen fordulhat elő rövid nyári zápor, zivatar. A hőmérséklet sokfelé eléri a 30 fokot. A tavak azonban szombaton még meglehetősen hűvösek lesznek, fürdéshez kedvező hőmérsékleti szintet vasárnap délre érhetnek el.