Földünk legextrémebb időjárású helyei

Vágólapra másolva!
Napjainkban egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, egy-egy helyen extrém mennyiségű csapadék hullik, vagy éppen több hónapig tartó aszály nehezíti az életet. Sokat lehet hallani új pozitív és negatív hőmérsékleti rekordokról is. Földünkön vannak helyek, ahol az ilyen szélsőségek mindennaposnak számítanak.
Vágólapra másolva!

Ahol még soha nem esett eső

Nem egyértelmű, hogy hol található Földünk legszárazabb helye. Ha a legszárazabbon azt értjük, hogy egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés csapadék hullik, akkor a sivatagok természetesen a lista élén foglalnak helyet. Közülük is kiemelkedik a Chilében található Atacama-sivatag, melynek vannak olyan régiói, amelyekben még soha nem jegyeztek fel esőt, és nagy részén is csak évszázadonként kétszer-háromszor esik az eső. A természet fintora, hogy a sivatag a világ egyik legnagyobb óceánjának, a Csendes-óceánnak a szomszédságában húzódik.
Ha viszont azt vesszük alapul, hogy hol a legszárazabb a levegő, a Déli-sark érdemli ki a legszárazabb jelzőt, mivel a hideg levegőnek rendkívül kicsi vagy egyáltalán nincs is nedvességtartama.

Forrás: [origo]