Árvízveszély az egész térségben

Vágólapra másolva!
A Kárpát-medencében és tágabb környezetében a kedd óta tartó esőzések hatására számos hegyi patak, kisebb folyó áradt meg. Az árhullám folyamatosan a nagyobb folyókra is átterjed. A Tisza mellékfolyóin helyenként kritikus a helyzet. Szombat estig még sokfelé számíthatunk csapadékra, így az apadás csak a jövő héten kezdődhet.
Vágólapra másolva!

Egy magassági hidegcsepp labilizálja kedd óta a Kárpát-medence és térségének időjárását. Hatására keddtől csütörtökig nagy területen alakultak ki tartós esők. Csehországtól egészen a Balkán-félsziget északi vidékéig, valamint Kelet-Ukrajnáig jelentős csapadékról érkezett jelentés.

A Duna vízgyűjtőjén is megáradtak a hegyi patakok, kisebb folyók, ami a Dunán egy mérsékelt árhullámot indított el. Ennél komolyabb a helyzet a Tiszán. A hidegcsepp ugyanis a legnagyobb csapadékokat a Kárpátok vonulata mentén okozta, és noha a legtöbb esőt a Déli-Kárpátok kapta, a Tisza vízgyűjtőjére is bőven jutott a csapadékból. A Hernádon csütörtök reggelre helyenként a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet is meghaladta a vízállás. A több hegyi patak és kisebb folyó együttes áradása magán a Tiszán is egy minimum közepes árhullámot indított el.

A következő napok időjárása nem igazán kecsegtető. Bár az összefüggő, országnyi területre kiterjedő csapadékmezők kialakulásának kicsi az esélye, szombat estig a megyényi térségeket befedő zivatargócok előfordulására lehet készülni. Tehát kevesebb helyen, rövidebb ideig fog esni, az intenzitás azonban megsokszorozódik. Ez elsősorban a hegyi patakok, kis folyók esetében veszélyes, hiszen a kisebb vízgyűjtővel rendelkező vízfolyásokat egy-egy helyi jellegű felhőszakadás is kilépteti a medréből. Kedvezőtlen esetben magán a Tiszán is elindulhat egy komolyabb árhullám a hétvégén.

Vasárnaptól szárazabbá válik az idő, így a jövő héten gyors apadásra lehet készülni.