Forróság és árvízveszély - Európa időjárása a héten

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában és az Alpokban árvizekhez vezethet a sok eső. Skandináviában egyelőre véget ér az igazi nyári idő, fokozatosan visszaesik a hőmérséklet. Nyugat-Európában frontok hatására nyári és kora őszi napok váltakoznak. A mediterrán térségben zavartalan a kánikula, különösen Spanyolországban forró az idő.
Vágólapra másolva!

A héten változatos arcát mutatja az időjárás a kontinens nyugati felén. Nagy-Britanniában szombatig több csapadékhullám okoz kiadós esőket. Írországban és Angliában is jelentős mennyiségű újabb eső várható, helyenként akár árvíz sem kizárt. Ugyancsak rengeteg csapadék várható az Alpok középső részén, elsősorban Ausztria nyugati tartományiban, számos hegyi patak és kisebb folyó vízszintje emelkedhet jelentősen a hétvégéig.

Franciaország északi részén, a Benelux-államokban és Németországban frontok okoznak változékony időjárás. A hét eleji zivatarokat követően szerdán és csütörtökön egy rövid hőhullám hatására kánikulára készülhetünk, amelynek egy újabb gyors hidegfront vet véget heves záporokkal, zivatarokkal.

Skandináviában fokozatosan megszűnik a közel egy hete tartó nyári idő. Oslóban négy napon keresztül 30 fok felett tetőzött a hőmérséklet. A hét végére átmenetileg ősziesre fordul az időjárás a térségben.

A Földközi-tenger partvidékén az időszaknak megfelelően stabil kánikula alakult ki. A frontok csak időnként érik el a Genovai-öböl, valamint az Adria északi partvidékét, ott rövid nyári zivatarokat okozva. Máshol csak ritkán láthatunk felhőt az égen. Spanyolország délkeleti részén a partoktól távol 35-40 fokos forróság tombol, a parthoz közel a tenger hűtő hatása következtében 30-32 foknál nincs melegebb.