Meleg idő, meleg víz - irány a Balaton

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetek változékony időjárása után végre visszatért az igazi nyár. A múlt hét végén a hideg víz és rossz idő miatt elhalasztott Balaton-átúszást ezen a hétvégén már nem veszélyezteti az időjárás, a résztvevők sok napsütésre, kellemesen meleg vízre számíthatnak.
Vágólapra másolva!

Július középső hetei meglehetősen változékony, sokszor hűvös időjárást hoztak, az ország nagy részén az átlagos csapadékmennyiség kétszerese-háromszorosa lehullott. Július 23-án még a napi hidegrekord is megdőlt, aznap Sopronban mindössze 13,9 fokig melegedett a levegő.

Azóta szerencsére sokat javult időjárásunk a Közép-Európa felett kiépült anticiklonnak köszönhetően. Az anticiklonban uralkodó leszálló légáramlatok felhőoszlató hatásának következtében szinte zavartalan napsütés, végre ismét igazi nyári idő alakult ki a Kárpát-medencében.

Nem lesz ez másként a folytatásban sem. Hétvégén országszerte többórás napsütésre számíthatunk, amelyet csak időnként zavarnak gomolyfelhők. A sok napsütés hatására természetes vizeink is sokat melegednek, szombatra a Balaton vízhőmérséklete akár már a 26 fokot is elérheti.

A sok napsütést követően a délutáni órákban gomolyfelhők tornyosulnak, és elszórtan alakulnak ki futó záporok, zivatarok az országban. Szombaton a Balaton térségében csak a délutáni, kora esti órákban van esély zivatarok kialakulására, így az időjárás valóban kedvezni fog a Balaton-átúszás résztvevőinek.

A hétvégére mindenképpen érdemes szabadtéri programokat szervezni, hiszen hétfő délután egy hidegfront éri el hazánkat, amely sokfelé okoz majd kiadós csapadékot, és az elmúlt napokhoz képest néhány fokkal hűvösebb időjárást.