A klímaváltozás hevesebb esőzéseket okoz

Vágólapra másolva!
Egy, a napokban megjelent friss tanulmány szerint a globális felmelegedés együtt jár majd a felhőszakadások gyakoribbá és intenzívebbé válásával. Az amúgy is csapadékos területeken nagymértékben nő majd a csapadék mennyisége, míg a száraz területeken még nagyobb lesz a vízhiány.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat kiderítette, hogy azokon a területeken, ahol amúgy is sok csapadék hullik, a globális felmelegedés együtt jár majd a felhőszakadások gyakoribbá és intenzívebbé válásával, míg a világ aszállyal küzdő területein még nagyobb lesz a szárazság.

A kutatás alapjául szolgált a Csendes-óceán keleti medencéjében, Peru partjainál jelentkező El Nino, a trópusi Csendes-óceán vidékének 2-7 évente jelentkező éghajlati jelensége, amely az óceán és a légkör kölcsönhatása révén alakul ki. Dél-Amerika partjainál a keleties passzátszelek a tengerfelszíni meleg vizeket keletről nyugat felé fújják, az elszállított meleg tengervíz helyére a mélyből hideg víz tör föl, hogy mérsékelje az "egyenlőtlenséget". Ekkor Peruban általában száraz időjárás uralkodik. Az El Nino idején azonban a passzátszelek gyengülnek, és a meleg víz a partoknál marad, ami jelentősen megnehezíti a hideg víz felszínre kerülését. A meleg tengerfelszín felett sokkal intenzívebbé válik a párolgás, az országban kiadós esőzések kezdődnek. Lényeges hatása továbbá, hogy ilyenkor a légkör sokkal instabilabbá válik, és világszerte megváltozik az időjárás. Helyenként áradásokat okozó heves esőzések fordulnak elő, míg máshol beköszönt az aszály, ilyen módon az El Nino jelenséggel nagyon jól modellezhető, hogy mi történik majd a Földön, ha tovább folytatódik a melegedés. A Föld átlaghőmérsékletének emelkedésével melegedni fognak a tengerek, aminek következében sokkal intenzívebbé válik majd a párolgás, és több csapadék hullik.

Soden professzor elmondása szerint a műholdképek vizsgálatai alapján világos kapcsolat mutatkozik a meleg El Nino időszak és a növekvő csapadéktevékenység között. A vizsgálatok eredményei megegyeznek a korábbi modellfuttatások előrejelzéseivel, bár most úgy tűnik, a modellek jóval alá is becsülték a csapadékintenzitás növekedésének mértékét. A tengervíz melegedése miatt a modellek által jósolt csapadékmennyiségnek akár a háromszorosa is lehullhat egyes területeken. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a modellek nem számolnak a légköri vízgőzmennyiség gyors növekedésével.

A kutatást vezető professzorok szerint nagyon valószínű, hogy a klíma melegedésével sokkal gyakoribbá válnak a heves felhőszakadások, bár azt még túl korai lenne megjósolni, hogy ez a növekedés mekkora mértékben múlja majd felül a várakozásokat.