Éltet és pusztít a monszuneső Indiában

Vágólapra másolva!
Heves esőzés sújtja India északi területeit. A mostani esőzések által leginkább sújtott terület, az ország egyik legszegényebb állama, Uttar Pradesh, ahol eddig már legkevesebb 74 ember vesztette életét a mostoha időjárási körülmények következtében.
Vágólapra másolva!

A monszun szezon, amely Indiában júniustól szeptemberig tart, az ország mezőgazdasága számára létfontosságú, hiszen ezekben a hónapokban hullik le az éves csapadékmennyiség 80-90 százaléka. Amellett azonban, hogy a növények számára éltető és nélkülözhetetlen az ilyenkor lehulló csapadék, súlyos pusztításokat is okoz az országban.

A földcsuszamlásoknak, a villámcsapásoknak, az áradásoknak és a sok csapadéktól összedőlő házaknak minden évben több száz ember esik áldozatul.

Észak-Indiában a napokban kezdődött esőzések legsúlyosabban a hindu városkát, Varanasit érintik, ahol a 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége megközelíti a 300 millimétert. A környéken bezártak az iskolák, és a hivatalok.

A lezúduló hatalmas mennyiségű csapadék miatt áradni kezdett a Gangesz folyó. A térségben katonai helikopterekkel mentik ki az embereket a folyó által elszigetelt falvakból.

A meteorológusok szerint a következő napokban további esőzésre kell számítani a térségben, ami miatt a mostani árvízhelyzet még tovább romolhat.