Hűvös évkezdet a La Nina hatására

Vágólapra másolva!
A brit meteorológiai szolgálat, a Met Office adatai szerint, az idei év első felében a Föld átlag hőmérséklete 0,1 fokkal volt hűvösebb, mint az ezt megelőző 8 évben.
Vágólapra másolva!

Ennek elsődlegesen a Csendes-óceán keleti medencéjében, Peru partjainál kialakuló La Nina jelenség az oka. La Nina idején a perui partok közelében az óceán vize lehűl, míg Indonézia és a Fülöp-szigetek térségében felmelegszik. A vízhőmérséklet változása a Csendes-óceán térségében együtt jár a légköri áramlási rendszerek megváltozásával, valamint a trópusokon kívüli területek áramlási rendszereinek módosulásával. Ezáltal a La Nina jelenség az egész Föld időjárására hatással van.

A viszonylag hűvös évkezdet (első hat hónap) ellenére a kutatók úgy vélik, hogy a 2008-as év a 10. legmelegebb év lesz 1850 óta, ugyanis a La Nina jelenség folyamatosan gyengül, és a Csendes-óceán térségében lassan visszaáll a megszokott időjárási helyzet.

A La Nina jelenség egyike azoknak a természetes folyamatoknak, amelyek képesek korlátozott ideig ellensúlyozni, sőt esetenként kis mértékben visszafordítani az utóbbi évekre egyre inkább jellemző globális méretű felmelegedést.

John Kennedy klímakutató állítása szerint a Föld éghajlatát befolyásoló tényezők közül elsődlegesen a hosszú távú folyamatokat kell vizsgálni. Az év elején, kutatóknak egy csoportja azt állította, hogy az Atlanti-óceán térségében megfigyelhető oszcilláció a következő 10 évben stabilizálni fogja a térség hőmérsékletét, de a következő periódusban már itt is teret nyer majd a melegedés.

Az elmúlt évtizedek időjárását világszerte erőteljes melegedés jellemezte, és ez az, amivel elsődlegesen is foglalkozni kell.

Az emelkedő átlaghőmérséklet egyik legszembetűnőbb hatása, hogy a nyári időszakban egyre jobban csökken a sarki jégtáblák kiterjedése, és ez a folyamat 2000 óta egyre csak gyorsul.

A kanadai hatóságok nemrégiben bejelentették, hogy az Északnyugati Átjáró hajózhatóvá vált, habár még bőven találhatók jégtáblák a térségben. Az idei évben ugyanis nem csökken olyan gyorsan a jégtakaró, mint ahogy azt előzetesen a kutatók várták.