Vágólapra másolva!
Az északi félteke idei trópusi ciklon szezonja nem telik eseménytelenül. Szinte minden hétre jut egy trópusi ciklon. A napokban kialakult legújabb vihar Julio, amely a Kalifornia-félsziget térségében okoz kiadós esőzéseket.
Vágólapra másolva!

Szombaton a Csendes-óceán keleti medencéjében alakult ki a Julio névre keresztelt trópusi ciklon.

A vihar vasárnap elérte a turisták körében is nagy népszerűségnek örvendő Kalifornia-félsziget déli részét. A hatóságok 2500 családot telepítettek ki a tengerparti területekről és a folyópartok közeléből.

A vihar, mióta vasárnap délután elérte a szárazföldet, folyamatosan veszít erejéből. A 80 km/óra feletti átlagos szélsebesség mára már jelentősen mérséklődött, a viharban jelenleg a 64 km/órás átlagos szélsebesség mellett 83 km/órás széllökéseket mérnek.

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ adatai szerint a trópusi ciklont kísérő heves esőzések során helyenként 150 millimétert is meghaladó csapadék hullott, amely miatt a térségben árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Az előrejelzések szerint Julio hétfő délutánra, már trópusi depresszióvá szelídülve folytatja útját, észak felé haladva a félszigeten.