Vágólapra másolva!
Kevesebb, mint két hét telt el azóta, mióta a Fay nevet viselő trópusi ciklon végig söpört a Karib-tenger térségében, kiadós esőzéseket okozva Haitin. Máris itt az újabb vihar Gustav, amely hurrikánná erősödve kedden délután éri el a karib-tengeri szigetet.
Vágólapra másolva!

A Karib-tenger térségében hétfőn délután alakult ki a Gustav névre keresztelt trópusi ciklon. A meleg tengerfelszín felett mozgó vihar rendkívül gyorsan erősödik, ma délelőtt már 110 km/óra feletti átlagos szélsebességet és 140 km/órát megközelítő széllökéseket mértek benne.

Gustav az előrejelzések szerint kedden délután éri el Haitit. A délutáni órákra hurrikánná erősödő viharban az átlagos szélsebesség ekkora már meghaladja majd a 130 km/órát, a széllökések pedig elérik a 160 km/órát.

A Hispaniola-szigeten elhelyezkedő Haiti szomszédságában, a sziget keleti felén található a Dominikai Köztársaság. Az érkező vihar várhatóan a szomszédos ország délnyugati területeit is súrolja majd, így a Dominikai Köztársaságban is elrendelték a hurrikánriadót.

Az erős szél mellett Gustavot heves csapadéktevékenység is kíséri. Az előrejelzések szerint Haitin 150 millimétert meghaladó csapadékra lehet számítani, de nincs kizárva, hogy helyenként még ennél is jóval több, akár 600 millimétert is meghaladó eső essen.

Haitin az elmúlt évtizedek erdőirtásai során az ország erdőinek közel 90 százalékát kivágták. Ez a meggondolatlan természetpusztítás minden nagyobb esőzés alkalmával megbosszulja magát. Az erdőirtások következtében a talaj kevesebb vizet képes elnyelni, és mivel már nincsenek fák, amelyeknek gyökerei útját állhatnák a meginduló nedves talajnak, már semmi sem védi a falvakat a földcsuszamlások ellen. Ezért a hurrikán okozta óriási esőzések várhatóan nagyon komoly problémákat okoznak majd a sziget életében.

A vihar Haitit elhagyva tovább folytatja útját északnyugat felé, és szerda délután már Kuba déli területein okoz további esőzéseket.