Nyári idővel indul az ősz

Vágólapra másolva!
Az ősz első napjaiban kellemes nyári időjárásra készülhetünk. Délután kánikulában jöhetnek haza az első iskolai napjaikat töltő diákok. Tavaink vízhőmérséklete a hét közepére ismét eléri a 22-23 fokot, fürdésre alkalmas lesz. A pollenkoncentráció sajnos továbbra is magas. A légszennyezettség a reggeli csúcsforgalomban már számottevő lehet.
Vágólapra másolva!

A szombati lehűlést követően vasárnaptól ismét délies áramlás alakul ki a Kárpát-medence felett, amellyel meleg, száraz légtömegek érkeznek. Éppen hétfőn, szeptember elsején haladja meg újra országszerte a nappali hőmérséklet a 25 fokot, bár a hajnal még meglehetősen hűvös lesz. Keddtől már kánikulára készülhetünk. A nyári periódus akár péntekig is eltarthat, a következő hidegfront érkezésének időpontja még kissé bizonytalan.

Tavaink vízhőmérséklete a hétvégi lehűlést követően emelkedésnek indul, a hét közepi 22-23 fokos értékek már kedvezőek a strandoláshoz, vízi sportokhoz. A napmagasság már elég alacsony ahhoz, hogy a káros UV-sugárzás gyakorlatilag deleléskor sem erős. Napközben nagyon alacsony a páratartalom, jobban bírjuk a hőséget. Éppen ezért az időjárás kiránduláshoz, túrázáshoz, városnézéshez is kedvez.

Az őszi építkezési szezon is kedvező napokkal indul. Szombattól szerdáig biztosan nem várható csapadék, de van rá esély, hogy a csütörtök és péntek is száraz lesz. A tetőterek felújítását, kültéri betonozást is most érdemes megcsinálni.

A beinduló forgalom miatt különösen a reggeli csúcsforgalomban növekszik átmenetileg gyorsan a légszennyezettség, amikor a légkör hajnali stabilitása miatt a szennyezőanyagok nem tudják elhagyni az alsó 100 méteres szintet, még nem indul be az átkeveredés. Napközben a növekvő átkeveredés következtében viszont jelentősen csökken a szennyezettség mértéke.

A száraz időben a pollenkoncentráció viszonylag magas, különösen az erősen allergén parlagfű és üröm virágpora van nagy számban a levegőben.