Vágólapra másolva!
Hétfőn a kora délutáni órákban a Saffir-Simpson skála szerinti III-as erősségű hurrikánként éri el az Egyesült Államok partjait Gustav. A trópusi ciklon az idei hurrikánszezon eddigi legerősebb vihara, amely az amerikai partokat is érinti.
Vágólapra másolva!

A Saffir-Simpson skála szerinti III-as erősségű Gustav, az előrejelzések szerint hétfőn a kora délutáni órákban éri el az Egyesült Államok déli partjait. Mielőtt a hurrikán Louisiana állam déli részénél partot ér, még egy kicsit erősödik, de várhatóan már nem lesz belőle IV-es kategóriájú hurrikán.

A hétvégén New Orleans kormányzója elrendelte a város kitelepítését, amely alig heverte ki a 2005-ben 1800 halálos áldozatot, és óriási anyagi kárt okozó Katrina hurrikán pusztításait.

A várost a hétvége során közel 2 millió ember hagyta el, és csak kevesebb, mint 10 ezer ember maradt az otthonában.

A mostani vihar a New Orleans nyugati részét védő gátakat teszi majd próbára, míg 2005-ben Katrina a város keleti részét ostromolta. Az előrejelzések szerint a Gustavot kísérő csapadéktevékenység alkalmával 150-300 milliméter eső is lehullhat, sőt helyenként akár 500 milliméter csapadékra is számítani lehet.

Louisiana déli partjait hétfőn a reggeli órákban már elérték a viharos széllökések, de maga a hurrikán csak a kora délutáni órákban érkezik meg. Mindenesetre a térségben már teljesen leállították a közúti, vasúti és légiközlekedést is.

Az előrejelzések szerint miután Gustav elér az amerikai partokat, útját északnyugat felé folytatja tovább, de a szárazföld felett a megfelelő energia- és nedvesség-utánpótlás hiányában, már gyorsan veszít majd erejéből.

Szombaton az esti órákban IV-es kategóriájú hurrikánként érkezett meg Gustav Kuba délnyugati területeire. A viharban, ekkor az átlagos szélsebesség meghaladta a 230 km/órát, a széllökések pedig helyenként még a 300 km/órát is megközelítették. A Kubai Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérése szerint, a sziget egy nyugati kis városában 340 km/órás széllökést regisztráltak, amely a hurrikánok által viszonylag gyakran érintett szigeten új rekordnak számít.

Gustav, mielőtt elérte volna Kuba partjait, Haitin, a Dominikai Köztársaságon és Jamaicán is kiadós esőzéseket, árvizeket és földcsuszamlásokat okozott. A viharnak eddig 94 halálos áldozata van.

Kubában az erős szél okozta a legnagyobb problémákat, ami 86 ezer lakóházat rongált meg és leszaggatta az elektromos vezetékeket, de újabb halottakról eddig nem érkezett jelentés.