Vágólapra másolva!
Idén a harmadik pusztító tájfun közeledik Tajvan felé. A Sinlaku felhőzete már elérte a szigetországot, a trópusi ciklon szombaton halad át a sűrűn lakott területen. A partokon szökőárra, a hegyvidékeken földcsuszamlásra és árvízre lehet számítani. Vasárnap már a kínai partokat éri el a viharobjektum. Ugyancsak nagy a készültség az Egyesült Államokban az Ike hurrikán közeledése miatt.
Vágólapra másolva!

Tajvan földrajzi elhelyezkedése folytán tájfunok által erősen veszélyeztetett térség, az idei év azonban az átlagosnál is több vihart sodort a szigetországba. Csütörtökön az idei harmadik pusztító tájfun felhőzete érkezett meg, az intenzív csapadékhullás már elkezdődött. A Sinlaku aktív részén a legnagyobb széllökések csütörtökre elérték a 270 km/órát, ezzel a Saffir-Simpson skálán IV.-es fokozatot ért el. 2008-ban ennél csak egy trópusi ciklon volt erősebb, a májusban kialakult Rammasun azonban nem ért számottevő lakott területet.

A Sinlaku átvonulásakor Tajvanon a partvidéken szökőárra lehet számítani. Az intenzív csapadék miatt a hegyvidékeken földcsuszamlás sem kizárt, a folyókon szinte biztosra lehet venni az árvizeket. A biztonsági intézkedések, kitelepítések már megtörténtek, a sűrű lakosság és a vihar egész szigetre való kiterjedése miatt azonban nagy küzdelemre lehet számítani a védekezésben.

Vasárnap már - legyengülve - várhatóan a kínai partok felé közeledik Sinlaku.

Időközben az Egyesült Államokban is fokozódik a készültség. Az Ike hurrikán szintén szombaton ér partot. Texas partvidékének 90%-án rendeltek el hurrikán-riadót.