Trópusi viharok sorozata a Csendes-óceánon

2008.10.01. 12:39

Egymást érik a trópusi viharok a Csendes-óceán térségében. Az idei trópusi ciklonszezon legerősebb tájfunja, Jangmi mára már trópusi viharrá szelídült, de még mindig jelen van a Csendes-óceán térségében. A héten két újabb trópusi vihar is kialakult Ázsia közelében, melyek mindegyike érint lakott területet.

Az idei trópusi ciklonszezon eddigi legerősebb vihara volt Jangmi, amely miután végigsöpört Tajvanon, útját tovább folytatja a Csendes-óceánon északkelet, kelet felé mozogva, de már csak mint erejéből sokat vesztett trópusi vihar. Az ereje teljében lévő tájfunban, hétvégén a 250 km/órás átlagos szélsebesség mellett 300 km/órát meghaladó széllökéseket mértek. A viharban a mai mérések szerint a legerősebb széllökések már a 80 km/órát is alig haladják meg, és Jangmi óráról-órára tovább gyengül, ezért várhatóan már sehol sem okoz nagyobb pusztítást.

A hétfőn kialakult Mekkhala, amilyen rövid életű volt olyan pusztító is. A trópusi ciklon kedden elérte Vietnámot, ahol hatalmas, helyenként 200 millimétert is meghaladó esőzéseket okozott. Dong Hoiban a 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége elérte a 287 millimétert. A viharban legkevesebb 10 ember eltűnt és hárman meghaltak.

A Higos névre keresztelt trópusi vihar is hétfőn alakult ki a Csendes-óceán felett. Az előrejelzések szerint a vihar leginkább a Fülöp-szigetek térségét veszélyezteti, de valószínűleg a Jangmi által hétvégén megtépázott Tajvant is érinti. A Fülöp-szigetek közvetlen közelében vonuló vihar kiadós esőzéseket okoz a térségben, többfelé hullik 100 millimétert meghaladó csapadék. Higos valószínűleg nem erősödik tájfunná, de hétvégén a 110 km/órás átlagos szélsebesség mellett, közel 140 km/órás széllökéseket mérhetnek majd benne.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK