Viharciklon hozza a vénasszonyok nyarát

Vágólapra másolva!
Egy rendkívül erős viharciklon fejlődik ki szerdára az Atlanti-óceán felett, amely végső soron a kontinens középső részén a péntektől kezdődő napos, meleg időjárás egyik okozója. A ciklonban lévő széllökések ereje az előrejelzések szerint megközelíti a közepes hurrikánokban tapasztaltakat.
Vágólapra másolva!

Kedden Kanada keleti partvidékén egy ciklon van születőben, amely a mérsékelt övben uralkodó nyugati szelek hatására megkezdi útját az Atlanti óceánon keresztül. A sarkvidéki és szubtrópusi légtömegek határán fekvő frontzóna az óceán felett megerősödik, amely felgyorsítja a ciklon fejlődését. Az előrejelzések szerint szerda délután az óceán közepén már igen erős lesz a ciklon, majd csütörtökön - miközben várhatóan Izland felé tart - eléri legnagyobb fejlettségi fokát. Ekkor a ciklon középpontjában 950 hPa alá süllyedhet a nyomás, amely megfelel egy közepes hurrikán központi nyomásával. Csütörtökön a legnagyobb széllökések a középponttól délre akár a 150 km/órát is meghaladhatják.

Az orkán erejűnél is nagyobb nyugatias szelek zónája az 50-55. szélességi körök mentén akár az 1000 km-t is meghaladhatja, így 10 méternél magasabb hullámok kialakulása várható, sőt helyenként 20 méternél magasabb óriáshullámok előfordulása sem kizárt.

A viharciklon hozzájárul ahhoz, hogy tőle keletre-délkeletre, azaz Európa közepén egy anticiklon erősödjön meg, amely tartósan biztosítja a csendes, napos időjárást, így végső soron a vénasszonyok nyarának beköszöntét péntektől.