Újabb hurrikán fenyegeti a Karib-tenger szigeteit

Vágólapra másolva!
Nem nyugszik a légkör az Atlanti-óceán térségében, a meleg tengerfelszín felett újabb és újabb trópusi ciklonok alakulnak ki. Az Omar hurrikán Puerto Ricot és a Karib-tenger kisebb szigeteit veszélyezteti, a Mexikói-öbölben ma reggelre kialakult trópusi depresszió Honduras partjait fenyegeti.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délután alakult ki az Omar névre keresztelt trópusi ciklon az Atlanti-óceán térségében. A vihar nagyon gyorsan fejlődött, és szerda reggelre már az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti I-es kategóriájú hurrikánná erősödött.

Az Omar hurrikánban ma reggel a 120 km/órás átlagos szélsebesség mellett 140 km/órát meghaladó széllökéseket mértek.

Az előrejelzések szerint a hurrikán szerda éjszaka éri el Puerto Ricót. A szigeten már napok óta esik az eső, és a hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a hurrikán érkezésével újabb kiadós csapadék zúdul majd a szigetre. Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ előrejelzése szerint Puerto Ricón a következő 24 órában lehulló csapadék mennyisége helyenként elérheti a 150-250 millimétert. A kiadós esőzés hirtelen áradások és sárcsuszamlások kialakulásához vezethet.

Puerto Ricón kívül az Amerikai Virgin-szigetek és a Brit Virgin-szigetek lakóit is veszélyezteti az Omar, a szigetek közötti hajó- és kompjáratokat a hurrikán elvonulásáig már felfüggesztették.

Kedden délután a Mexikói-öböl térségében, Honduras partjainak közvetlen közelében is kialakult egy trópusi depresszió, amely várhatóan a délutáni órákra már trópusi viharrá erősödve folytatja útját. Az egyelőre még név nélküli vihar Honduras mellett Salvadorban, Guatemalában és Belize-ben is kiadós esőzéseket okoz majd.