Heves esőzések Közép-Amerikában

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hétvégén egy trópusi depresszió okozott kiadós esőzéseket, áradásokat és földcsuszamlásokat Közép-Amerikában. Az időjárás várhatóan a következő napokban sem javul, az amerikai nemzeti hurrikánközpont előrejelzései alapján újabb esőzések várhatók a térségben.
Vágólapra másolva!

A Mexikói-öböl térségében múlt hét kedden alakult ki az a trópusi depresszió, amely az elmúlt napokban Közép-Amerikában lezúdult nagy mennyiségű csapadékot okozta. Az előzetes várakozásokkal ellentétben a trópusi depresszió nem erősödött viharrá, de így is óriási esőzésekkel és felhőszakadásokkal járt a térségben.

A legnagyobb esőzések Costa Ricát érték, ahol a helyi meteorológiai szolgálat adatai alapján néhány nap alatt annyi eső hullott, mint amennyi egész október hónapra jellemző. Costa Ricában egyébként az október a legcsapadékosabb hónap. Az időjárás ilyenkor általában minden nap ismétli önmagát, a napos és meleg reggeleket követően délután gomolyfelhők tornyosulnak az égen, az esti órákban pedig elered az eső, és lehűl a levegő. Ennek az időjárásnak köszönhetően az ország októberi átlagos csapadékmennyisége 300 és 350 milliméter között változik.

A trópusi depresszió okozta heves esőzések nyomán a hónapban eddig már több mint 400 milliméter csapadék hullott, így az is elképzelhető, hogy az idei október az ország eddigi legcsapadékosabb októberi hónapja lesz.

Az amerikai nemzeti hurrikánközpont előrejelzései alapján Közép-Amerikában a következő napokban is kiadós esőzésekre van kilátás. A Karib-tenger térségében ugyanis egy újabb alacsonynyomású képződmény jelent meg, amelynek még arra is megvan az esélye, hogy mielőtt elérné a szárazföldet, trópusi viharrá erősödjön. A fejlettségi állapotától függetlenül az már szinte teljesen biztos, hogy Belize, Honduras és Guatemala térségében kiadós esőzéseket és felhőszakadásokat fog okozni.