Hatalmas októberi esők az óceáni és a mediterrán térségben

Vágólapra másolva!
Jól behatárolható, tartósan fennálló időjárási helyzetek vezettek szélsőségesen sok csapadékhoz Európa óceáni térségében, és a Földközi-tenger afrikai partokat is tartalmazó nyugati medencéjében.
Vágólapra másolva!

A Földközi-tenger nyugati medencéjében tartósan sekély ciklon alakult ki, amely Marokkótól Olaszországig sokfelé okozott kiadós esőket októberben. Legutóbb a hét közepén Szardínián áldozatokat is követelt a hirtelen lezúduló nagy eső, Korzikán pedig két nap alatt tetemes mennyiségű csapadék keletkezett, általában heves zivatarok formájában. Bastia városában 263 mm-t mértek, egész nyáron nem volt ennyi eső, mint most 48 óra alatt. Spanyolország és Afrika északnyugati vidéke is rengeteg csapadékot kapott. A marokkói Tetouan városában szintén a héten esett 207 milliméter eső, amely két és félszerese az egész havi átlagnak.

Nagy-Britanniában és Skandinávia nyugati részén már közel két hete állandósultak a markáns ciklonok, a hónapban eddig lehullott csapadék nagy területen közel kétszerese az átlagos októberi értéknek. Az óceáni éghajlat egyik etalonjául szolgáló, a norvég partvidéken elhelyezkedő, egyébként is csapadékos Bergen városában is közelít a kétszeres havi átlaghoz az októberi csapadékösszeg, amely már átlépte a 400 millimétert.