Vágólapra másolva!
A Karib-tenger térségében szerda este alakult ki a 2008-as Atlanti-óceáni hurrikánszezon 17. elnevezett vihara. A Paloma nevet viselő trópusi vihar a Kajmán-szigeteket, Jamaicát és Kubát is érinti majd, de a vihart kísérő heves esőzések az előrejelzések szerint még Haitin is kiadós csapadékot okozhatnak.
Vágólapra másolva!

A Paloma névre keresztelt trópusi vihar, a Karib-tenger felett, a nicaraguai és hondurasi határ közelében, szerda délután alakult ki. Így jelenleg az említett országok területén okoz hevesebb esőzéseket, majd útját észak, északkelet felé folytatva érinti a Kajmán-szigeteket, Jamaicát és Kubát is. Az idei trópusi ciklonszezonban 4 vihar is pusztított Haitin, melyek augusztus és szeptember hónapban több mint 800 ember halálát okozták. A sziget, még csak most kezd újjáépülni a viharok okozta óriási károkból, de Paloma újabb veszélyt jelent az ott lakók számára, hisz a vihart kísérő heves esőzések várhatóan elérik a szigetországot is.

A modellfuttatások elég vegyes képet mutatnak a trópusi ciklon fejlődésével kapcsolatban. Egyes modelleredmények szerint Paloma vasárnapra, még mielőtt elérné Kubát, az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán II. kategóriájú hurrikánná erősödik, míg más modellek nem jósolnak ilyen mértékű erősödést.

Az minden estre biztosnak tűnik, hogy a következő napokban a meleg tengerfelszín felett mozgó trópusi vihar tovább erősödik, és a viharok által idén már erősen megtépázott Karib-tengeri szigetvilágot újabb pusztítás fenyegeti.

Képünkön a Paloma trópusi vihar az ICI Interaktív Meteorológia szuperszámítógépén futtatott időjárás-előrejelző modell eredményei alapján. A képen a piros színezés jelzi az intenzív esőzés helyét, amely jelenleg Honduras partjainak közelében figyelhető meg.

Forrás: ICI