Vágólapra másolva!
Szombaton néhány napra beköszönt a tél. A hideg mellé hétfő estig sokfelé az első igazi havazás is megérkezik. Az évszakváltás az öltözködéstől kezdve a közlekedésen át a szabadidő eltöltéséig számos területen hoz változást mindennapjainkban.
Vágólapra másolva!

Idén november negyedik hétvégéjén érkezik meg az igazi tél. Szombaton keleten eleinte tartós havas eső, havazás alakul ki, máshol a változóan felhős, szeles időben rövid, ugyanakkor heves hózáporok alakulnak ki. Vasárnap és hétfőn helyenként többórás havazás alakul ki, ami az ország egyes részein összefüggő hótakarót eredményezhet.

Az időnként erős szélben a ténylegesnél is hidegebbet érzünk, így a teljes téli ruhatárra szükségünk van. A végtagok, a nyak és a fej védelmére is tegyünk hangsúlyt! Az utca és az irodák, üzletek közötti erőteljes hőmérséklet-különbség miatt a réteges öltözködés továbbra is fontos. A vastag pulóverekben, dupla nadrágokban izzadva dolgozni is egészségtelen.

A közlekedés, különösen a gépjárművek vezetése nagyobb figyelmet igényel, a nyári rutinszerű mozdulatok balesethez vezethetnek. A téli gumira való áttérés nem ad teljes biztonságot a csúszós utakon. Havazás, hózáporok idején jelentősen megnövekszik a fékút, a követési távolságot növeljük meg. A gépjárművek felkészítése is alapvető a fagyálló hűtőfolyadék és szélvédő mosótól kezdve a hóeltakarításig szükséges eszközökig. A közlekedés lelassul, gyakoribbá válnak a dugók. Az utazással eltöltött idő jelentősen növekedhet, előbb kell elindulnunk.

Az Északi-középhegység legmagasabb csúcsain akár már pénteken készülhetünk havazásra, hétfő estig pedig az ország jelentősebb részén kialakulhat néhány centis összefüggő hótakaró, amelyen akár már szánkózhatunk is. A fehér időszakokat használjuk ki, a szánkót készítsük elő, hiszen nem tudjuk, hány alkalommal lesz részünk a télen használni őket. Várhatóan síelésre alkalmas hóvastagság csak kevés helyen alakul ki hegyeinkben, illetve a környező országokban, és a legtöbb helyen a téli szezon is később kezdődik, így egyelőre síelésre kevés az esély a hagyományos pályákon.

A továbbra is alapvetően változékony, szeles időben a légszennyezettség a belvárosokban is minimális, jól felöltözve érdemes nagyokat sétálni nem csak az erdőkben, hanem városainkban is. A téli parkok, terek kellemes hangulatot árasztanak.