A hétvégén kiadós havazás várható a kontinens síterepein

Vágólapra másolva!
A hétvégén Európa nagy részére megérkezik a tél. A borongós, hideg, helyenként fagyos időben sokfelé várható hózápor, havazás. A következő napokban a környező országok síterepein is több centiméteres friss hótakaró kialakulására lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Európa északi területei felett elhelyezkedő többközéppontú ciklon alakítja a kontinens nagy részének időjárását. A ciklon területén változékony, borongós, csapadékos időjárással találkozhatunk. A hétvégén főként Közép- és Északkelet-Európában fordul majd elő gyakori havazás és heves hózápor.

Ausztria és Svájc magasabb hegyeiben már ma is havazik, és a hétvégén a síterepek többségén több centiméter friss hó lehullására lehet számítani. A következő napokban szinte Ausztria egész területén várható havazás, Vorarlberg, Tirol, Salzburg, Felső-Ausztria, Alsó-Ausztria és Burgenland tartományokban is összefüggő hótakaró kialakulására van esély. Az osztrák sípályákon akár 50 centiméter friss hó is lehullhat, de nem csak Ausztria síterepein lesz kiadós havazás, Svájc, Németország és Szlovákia sípályáin is több centiméteres lesz a friss hótakaró vastagsága. Síelni azonban valószínűleg még csak kevés helyen lehet, ugyanis a pályák többsége az idei szezonra még nem nyitott ki.

A kontinens középső és északkeleti területein napközben is sokfelé fagypont alatt marad a hőmérséklet. A délutáni órákban a legmagasabb nappali hőmérséklet általában -3, +5 fok között alakul.

A tél a Kárpát-medence térségébe is megérkezik, szombaton és vasárnap elszórtan alakul ki kisebb havazás, hózápor. Hétfőn az országban már sokfelé lehet többórás havazásra is számítani, aminek következtében az ország egyes részein összefüggő hótakaró is kialakulhat.