A héten még megmarad a hó hegyeinkben

Vágólapra másolva!
Az Északi-középhegység területén a hét végén is alig olvad a hó. Az első hétvégi hazai téli sportolást azonban kellemetlen időjárás kíséri, szombaton sokfelé kell ónos esőre készülni. A jövő héten pedig várhatóan erősebb olvadás indul meg síterepeinken.
Vágólapra másolva!

Az első idei havazásban a Pilis és az Északi-hegyvidék kapta a legtöbb égi áldást, 15-30 cm hó alakult ki. A síterepeken több helyen a hóágyúkat is beindították, tovább növelve a hóréteg vastagságát. A hétvégén helyenként már megnyitják a pályákat.

Bár vasárnap estig számottevő olvadás nem várható, az időjárás egyéb szempontból sajnos nem fogadja kegyeibe a síelőket, szánkózókat. Szombat délelőtt ugyanis akár jelentősebb csapadék is hullhat a fent említett hegyvidékeken ónos eső formájában. Amellett, hogy a hófelszín tetején képződő jégpáncél a lesiklásnál fokozza a balesetveszélyt, egyéb veszélyforrás is jelentkezik. A fákra rárakódó jég súlya alatt akár nagyobb ágak is letörhetnek, szélsőséges esetben - amire az elmúlt 15 évben több példa is volt - gyökerestől is kidőlhetnek nagyobb fák. Elsősorban azok a fák vannak veszélyben, amelyek gyökérzete nem hatol mélyre. Ilyenek a bükkösök, vagy az elszórt csoportokban telepített fenyvesek. Érdemes a helyszínről információt kérni az aktuális időjárási helyzetről, mielőtt útnak indulunk!

Néhány kivételes vidéken van rá esély - elsősorban a Mátrában, a Bükkben és a Zempléni-hegységben - , hogy a csapadék átmenetileg hó formájában hulljon le.

Vasárnap már nem várható ónos eső, de ekkor kisebb olvadás indulhat meg.

A jövő hét első felében az enyhülés miatt komoly olvadás várható, akár heteket is várhatunk az újabb havas hétvégékre a hazai sípályákon.