Mínusz ötven fok Kelet-Szibériában

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb területen csökken -50 fok alá a hőmérséklet Oroszország keleti részén. Most áll be az a több hónapig tartó állapot, amikor ez a térség lesz a Föld leghidegebb vidéke. Az északi sarkon ennél jóval melegebb van.
Vágólapra másolva!

A meteorológiai mérőállomások közül a verhojanszki jelentett a mostani télen először -50 fok alatti hőmérsékletet december első péntekén. Azóta Kelet-Szibériában egyre nagyobb területen van éjszakánként félszáz fok hideg. A szélsőséges hőmérsékletek február végéig jellemzik a térséget. November végétől márciusig a Föld legalacsonyabb hőmérsékleteit a Léna, a Jana és az Indigirka folyók felső völgyeiben mérik. Ez a terület helyenként több száz kilométerrel a sarkkörtől délre esik. Még ha a szibériai hidegközpontból észak felé, a sarkpont irányába indulunk el, jóval melegebb helyekre jutunk.

A hidegközpont viszonylag déli elhelyezkedése magyarázatot ad Ázsia keleti partvidékének az európai időjárásától való hatalmas eltérésére. Például a nagyjából Milánó-Nápoly közötti szélességgel bíró japán főszigeten, Hokkaidón a téli időjárás megfelel azzal, amit Svédországban és Finnországban tapasztalhatunk.