Heves esőzések és havazások a nagyvilágban

Vágólapra másolva!
Csütörtökön heves esőzés okozott fennakadásokat Hawaii Oahu szigetén. Az Egyesült Államok déli államaiban a szokatlan havazás miatt állt meg az élet rövid időre. Európában egy mediterrán ciklon okoz havazásokat és heves esőzéseket Olaszország és az Alpok térségében.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok legfiatalabb államában, a Hawaii-szigetcsoport egyik szigetén, Oahun, csütörtökön felhőszakadás okozott fennakadásokat. A heves esőzés során a szigeten a 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége helyenként megközelítette a 100 millimétert.

A térségben nem kellett kitelepíteni az embereket, de a lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt kialakult hirtelen árvizek számos lakóházat és utat elöntöttek, egy helyen pedig sziklaomlást idéztek elő.

Nemcsak Hawaiin tartogatott a tegnapi nap időjárása meglepetéseket, az Egyesült Államok déli államaiban is szokatlan jelenséggel találkozhattak az ott élők, Louisiana, Mississippi és Alabama államokban havazott. Az intenzív havazás következtében gyorsan fehér hótakaró borította be az utakat. Louisiana államban helyenként 20 centiméter hó hullott, de még az állam délkeleti részén fekvő New Orleanst is két centiméteres hótakaró borította. A nagy hó miatt bezártak több iskolát és hivatalt.

Igaz, a hó nagy része a délutáni órákra elolvadt, az éjszakai fagy viszont további nehézséget okozott. A csúszós utakon rengeteg baleset történt.

Az Egyesült Államok déli részén viszonylag ritka vendégnek számít a hó, New Orleansban például a mostani havazás előtt utoljára 2004 decemberében láttak havat.

A Földközi-tenger középső medencéje felett örvénylő mediterrán ciklonnak köszönhetően jelentős mennyiségű csapadék hullik Olaszországban és Alpok térségében. Az Alpok síterepein a lehullott friss hó mennyisége helyenként az egy métert is meghaladja. Ami a hegyekben hó formájában hullik, az Olaszország alacsonyabban fekvő területein esőként esik. Az óriási esőzések alkalmával csütörtökön Rómában 100 millimétert is meghaladó csapadék hullott, ez azt jelenti, hogy egyetlen éjszaka alatt annyi eső esett, mint normális esetben egész decemberben szokott.

A Tiberis folyó partján fekvő olasz fővárosban a hatóságok ma már árvízvédelmi készültséget rendeltek el, mert a folyó kilépett medréből. Az Olaszországot sújtó ítéletidőnek már egy halálos áldozata is van.