Fokozódó lavina- és árvízveszély az Alpok déli részén

Vágólapra másolva!
Az Alpok déli lejtőin 1500 méter felett ismét intenzíven havazik, néhol a hóréteg vastagsága eléri a 3 métert. Az alsóbb részeket az esőzés mellett erős hóolvadás jellemzi. A lavina- és árvízveszély Olaszország északi részén és Szlovéniában kezd kritikussá válni.
Vágólapra másolva!

A Földközi-tenger nyugati és középső medencéjében továbbra is erős a ciklontevékenység. Ennek köszönhetően igen jelentős csapadék hullik. Az elmúlt héten az Alpok déli részén az 500 méternél magasabban fekvő területeken intenzíven havazott, ezer méteres magasságban a friss hóréteg sokfelé meghaladta az egy métert.

A szombati csendesebb időjárást követően vasárnap újabb csapadékzóna érte el a térséget. Most azonban kissé enyhébb levegő érkezett, csak 1500 méter felett havazik, lejjebb intenzíven esik az eső, és olvad a vastag hó. A magasan fekvő területeken hétfő délben a hó vastagsága helyenként már a 3 métert is elérte.

Olaszország északi részén és Szlovéniában, valamint a szomszédos osztrák tartományokban Kelet-Tirolban és Karintiában egyre fokozódik a lavinaveszély, miközben az alsóbb részeken a patakok és a hegyi folyók áradásnak indultak. Az előrejelzések szerint a csapadéktevékenység szerda reggelig tart, így a helyzet egyelőre nem javul.