Tornádók és árvizek - 2008 időjárása

Vágólapra másolva!
Folyamatos árvizek Kínában, pusztító hurrikánok a Karib-térségben, tűzforró Perzsa-öböl és októberi havazás Londonban. Hazánkban a rendkívül enyhe tél után júniusig 5 tornádót figyeltek meg, a nyár eleji átlag feletti esőzést száraz hetek követték. A vénasszonyok nyara gyönyörű volt, az első igazi havazásra november végén került sor, majd helyenként karácsonyi hóesés koronázta az évet.
Vágólapra másolva!

Az év elején az enyhe időben orkánciklonok vonultak át az Alpok és az Északi-tenger között. A Németország közepén elhelyezkedő Harz hegység 1142 méteres csúcsán a széllökések meghaladták a 200 km/órát. Moszkvában rég nem látott enyheség volt a télen, összefüggő hótakaró csupán néhány napra alakult ki.

Június elején Délkelet-Ázsiában beindult a monszun-szezon. Kína déli vidékén egészen októberig igen intenzív esőzések tomboltak, több tájfun is itt ért partot. Több alkalommal kellett kitelepíteni a lakosságot az árvizek és a földcsuszamlások miatt. A katasztrófák nem kímélték Tajvant sem. Hongkongban a meteorológiai mérések 124 éves történetében nem jegyeztek fel ilyen sok csapadékot júniusban. Az egy hónap alatt lehullott 1346 milliméter több mint kétszerese hazánk átlagos évi csapadékának. A hónap végén a Perzsa-öbölben elsőként lépte át 2008-ban a hőmérséklet a Földön az 50 fokot. Ez később is csak itt ismétlődött meg, így az évben a Szahara helyett az olajban gazdag térség volt a legforróbb.

Júliusban a Karib-térségben beindult a hurrikán-szezon. Szeptember végéig a trópusi ciklonok nagy pusztítást végeztek Haitin, Kubában, Mexikóban és az Egyesült Államokban egyaránt. Augusztus izlandi hőhullámmal kezdődött, Reykjavikban 25, 7 fokkal új melegrekord született. Ausztrália délkeleti síterepein az átlagosnál jóval hosszabb volt a szezon. Június elejétől szinte megszakítás nélkül egészen szeptemberig síelésre alkalmas hótakaró borította a pályákat. A hónap végén az antarktiszi Vosztok meteorológiai állomáson megszületett az év legalacsonyabb hőmérséklete: a -84 fokos érték csupán 5 fokkal marad el a huszonöt évvel korábban szintén itt mért abszolút földi rekordtól. Szeptember végén újabb éves rekord: a legerősebb trópusi ciklonban, a Jangmi tájfunban a széllökések a 300 km/órát is meghaladták. A Jangmi keresztülhaladt Tajvanon, majd Kína déli partjainál pusztított tovább. Szeptember végén és október elején Európa északnyugati szélét viharciklon közelítette meg, amely a skót hegyeken 160 km/órás széllökéseket okozott. A ciklon áthaladása után Skóciába sarkvidéki eredetű levegő érkezett, és többfelé havazott. A Brit-szigeteken október rendkívül hideg volt. Eleinte a hegyekben alakult ki hózápor, havazás, 28-án éjszaka azonban London külvárosát is vékony hóréteg takarta be. Ez volt minden idők egyik legkorábbi londoni havazása, miközben Moszkvában tavaszias időjárás honolt.

Méteres havak az Alpokban

Novemberben az Alpok déli részén már beköszöntött a tél. Az olasz sípályákon fél két ízben is fél métert meghaladó friss hó hullott, a hónap végén Közép-Európában is többfelé esett a hó. December elején a hideg légtömegek Észak-Afrikát is elérték, Marokkóban és Algériában egyaránt előfordult havazás. A hónap második hetében 3 napig esett a hó az Alpokban a keleti területek kivételével. Helyenként 2-3 méteres hó hullott le, a síterepek még szilveszterkor is "ebből éltek". A hónap második felében az USA északi és középső vidékén több hullámban érkeztek a hóviharok.