Szokatlan újévi melegperiódus Perthben

Vágólapra másolva!
Nyugat-Ausztrália legnagyobb városában, Perthben 2000 óta nem kezdődött olyan melegen az év, mint idén. Az újévből eddig eltelt 7 nap mindegyikén 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

Ausztrália délnyugati területeinek időjárását egy nagykiterjedésű anticiklon alakítja. A ciklonban uralkodó leszálló légáramlatok felhőoszlató hatásának köszönhetően a térségben túlnyomóan száraz és napos időjárás alakult ki.

A sok napsütésnek köszönhetően Ausztrália negyedik legnagyobb városában, Perthben az idei év szokatlanul melegen kezdődött, hisz az évből eddig eltelt hét nap mindegyikén 30 fok fölötti hőmérsékleteket mértek a városban. A hőhullám nem az újév beköszöntével kezdődött, 2008. december 28 óta, már tizenegy egymást követő napon kúszott 30 fok fölé a hőmérő higanyszála.

Ausztráliában a nyár legmelegebb két hónapja a január és a február, de ezzel együtt is figyelemre méltó az idei évkezdet. Utoljára 2000-ben, az év első kilenc napján mértek folyamatosan 30 fok feletti hőmérsékleteket. A rekordot viszont 1962 tartja, amikor az év első tizenhárom napján haladta meg a maximum hőmérséklet a 30 fokot.

Az előrejelzések szerint Perthben a következő négy napban is folytatódik a napos, meleg nyári időjárás, így várhatóan továbbra is 30 fok felett tetőzik a hőmérséklet. Ez azt jelentené, hogy az idén, 11 egymást követő napon emelkedne a hőmérséklet 30 fok fölé, így 1962 után ez lenne a második leghosszabb újévi melegperiódus Új rekord azért nem várható, mert a jövő hét elején érkező keleties szelek már hidegebb levegőt szállítanak a térségbe.