Tombol a tél Skandináviában és az USA-ban

Vágólapra másolva!
Skandinávia északi részén szerdán helyenként napközben is -30 fok alatt maradt a hőmérséklet. Az Atlanti-óceán túlpartján tombol a tél. Sokfelé bezárták az iskolákat a rendkívüli hidegben. New Yorkban havazik, és egyre keményebb a fagy.
Vágólapra másolva!

A három skandináv ország északi területein elhelyezkedő Lappföldön mérték Európában az mostani téli szezon legalacsonyabb nappali hőmérsékletét. Szerdán és csütörtökön a térségben helyenként a legmagasabb nappali hőmérséklet -30 fok alatt maradt.

Kanadában és az Egyesült Államok északi felén is igen kemény hideg idő uralkodik. A sarkvidéki hideget a 40. szélességi kör mentén elhelyezkedő ciklonok szállítják a délebbi államok felé. A nagytérségű légörvények területén intenzív havazás és erős szél teszi még kellemetlenebbé a hideget. Több államban kellett iskolaszünetet elrendelni. New Yorkot több hullámban érte el a havazás, amit szokatlanul hideg levegő beáramlása követ.

A frontzónától északra a derült tájakon igen jelentős az éjszakai lehűlés, az Egyesült Államok északi határa mentén -40 fok alatti hajlani hőmérsékleteket mérnek.