Nagy havazások a héten az Alpokban

Vágólapra másolva!
A gyakori frontátvonulásoknak köszönhetően rengeteg csapadék várható a hét végéig Közép-Európában. Az Alpokban a sípályák szintjén péntek kivételével a csapadék zöme hó formájában hullik le, sokfelé fél méteres friss hó várható. A Kárpátokban rosszabb a helyzet, az esőzés miatt a folyók áradására számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Az Európa felett örvénylő markáns ciklonok frontzónái egymás után haladnak át a kontinens középső vidékén. Ennek hatására nagy mennyiségű csapadék várható a térségben. Az első nagy csapadékzóna hétfőn az Alpok nyugati és déli vidékét érintette. Svájcban 1400 méter felett, Olaszországban pedig 1600-1700 métere felett intenzív havazás alakult ki, azaz a legtöbb sípályán hó formájában hullott a csapadék. Kedden néhányszáz méterrel lejjebb ereszkedik a hóhatár. Szerdán pedig az Alpok keleti részén számíthatunk hóesésre a nagyobb magasságokban. Csupán pénteken lesz olyan enyhe az idő, hogy a síterepeken is esőre van kilátás, a hétvégén azonban újabb havazás pótolja ki az egynapos olvadás "veszteségeit". A hét folyamán a friss hóréteg vastagsága sokfelé meghaladja a fél métert.

Az Alpoktól keletre azonban enyhébb az idő. A Kárpátokban szerdán bőséges eső várható, ami a hóolvadást meggyorsítva árhullámokat indíthat el a folyókon. A síterepeken vizessé, kásássá válhat a hó, a pozitív hőmérsékletek miatt egy hétig a hóágyúk is pihennek.