Tisztább levegő, emelkedő hőmérséklet

Vágólapra másolva!
Az elmúlt három évtizedben jelentősen csökkent a ködös és párás napok száma Európában, amelynek következtében bizonyos régiókban erősebb volt a felmelegedés, állítja egy napokban megjelent tanulmány.
Vágólapra másolva!

1978 és 2006 között a hőmérséklet emelkedése Európa egyes területein jócskán meghaladta a globális átlaghőmérséklet emelkedését, amely főként a kontinens északi, keleti és középső területein volt érzékelhető.

Az ez idő alatt történt melegedés a kontinens közel 20 százalékán kapcsolatba hozható a köd és pára csökkenésével, amelyek képesek visszaverni a napból érkező sugárzás egy részét, és ezáltal csökkentik a felszíni hőmérsékletet. Az összefüggő ködtakaró, akár 2 fokos hőmérséklet csökkenést is jelenthet, állítja a tanulmány.

A tanulmányt vezető Robert Vautard, a Francia Atomenergia Bizottság egyik tagja, kollégáival, a horizontális látástávolsággal kapcsolatos mérési eredményeket vizsgálta, felhasználva Európa 342 meteorológiai állomásának mérési adatait. Kutatásuk során arra az eredményre jutottak, hogy az elmúlt, közel 30 évben csaknem felére esett azoknak a napoknak a száma, amikor köd, vagy pára korlátozta a látástávolságot.

A jelenség vélhetően szoros kapcsolatban van azzal, hogy az elmúlt időszakban jelentősen csökkent az olaj és szén elégetéséből származó kén-dioxid légköri koncentrációja. Ködről általában akkor beszélünk, ha a levegő nedvességtartalma annyira megnő, hogy benne a látástávolság 1 kilométer alá csökken. A ködképződésben a kondenzációs magvaknak is jelentős szerepük lehet, ugyanis a levegőben lévő vízmolekulák ezekre rakódnak rá. Ilyenkor sokkal sűrűbb a kialakult köd. A kondenzációs magvak szerepét a levegőben lévő apró, szabad szemmel nem látható szennyező anyagok töltik be, amelyek elsősorban a füstből és a közúti közlekedésből származnak. Így kondenzációs magként a kén-dioxid is komoly szerepet tölthetett be a köd kialakulásában, az elmúlt évtizedben.

A hőmérséklet-emelkedés főként Kelet-Európában figyelhető meg, ahol a rendszerváltás után számtalan környezetszennyező gyárat zártak be.

Napjainkban a kén-dioxid-koncentráció csökkenése fokozatosan lassul. Ez azt jelenti, hogy a köd csökkenése talán megáll, így Európában, a következő években már nem lesz olyan jelentős mértékű melegedés, mondta Vautard az AFP francia hírügynökségnek.

Az IPCC jelentése szerint a globális átlaghőmérséklet 1906 és 2005 között 0,74 fokkal emelkedett. A mérési eredmények szerint az elmúlt 50 évben a melegedés kétszer olyan gyors volt, mint a század elején.