Vágólapra másolva!
A hét elején alakult ki a Madagaszkárt Afrika partjaitól elválasztó Mozambiki-csatornában a Fanele névre keresztelt trópusi ciklon. A ciklon szerdán elérte a szigetország délnyugati partját, viharos szél és heves esőzés kíséretében.
Vágólapra másolva!

Madagaszkár partjaitól délnyugatra hétfőn alakult ki a Fanele névre keresztelt trópusi ciklon. A nyílt tenger felett mozgó vihar két nap alatt, trópusi viharból a Saffir-Simpson skála szerinti III. kategóriájú ciklonná erősödött. Szerdán délelőtt, mielőtt elérte volna a szigetország partjait, a 185 km/órás átlagos szélsebesség mellett 230 km/órát meghaladó széllökéseket mértek benne.

A ciklon az ország nyugati részében nagy pusztítást okozott, az erős szél és heves esőzés miatt több épület összedőlt, és óriási területen alakultak ki áradások, amelyek több ezer embert zártak el a külvilágtól.

A nyugati part egyik legnagyobb városa Morondava, amely több mint 30 ezer embernek ad otthont, elektromos áram és víz nélkül maradt a vihar elvonulása után.

A Fanelének, miután elérte a szárazföldet, megszűnt az energia- és nedvesség-utánpótlása és gyorsan veszíteni kezdett erejéből. Csütörtök reggelre elhagyta a szigetország partjait, és útját délkelet felé, trópusi viharrá szelídülve folytatja tovább.

Hétfőn Madagaszkár keleti részén az Eric nevet viselő trópusi vihar söpört végig. A trópusi vihar csak súrolta a sziget keleti partját, mégis jelentős károkat okozott a térségben. Az anyagi károk mellett egy halálos áldozata is volt a viharnak.

A meteorológusok arra figyelmeztetik a térségben élőket, hogy mivel az idei nyár a Föld déli féltekéjén az átlagosnál melegebb, sokkal erősebb viharok érhetik el Madagaszkár partjait. Az Afrikától délkeletre elhelyezkedő kis sziget pont beleesik az Indiai-óceán térségében kialakuló ciklonok jellemző vonulási útjába. Ez normális esetben azt jelenti, hogy évente három-négy trópusi ciklon éri el a szigetet. 2008-ban a térségben kialakult trópusi ciklonok, a Fame, Ivan és Jowke együtt több mint 100 ember halálát okozták.