Havazás, hőhullám és szárazság - a nagyvilág időjárása

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok északkeleti államaiban a következő napokban újabb havazásra lehet számítani, helyenként akár 15 centiméter friss hó is hullhat. A Föld másik felén, Ausztráliában a hetek óta tartó forróság okoz problémákat, míg Argentínában az elmúlt évek legsúlyosabb aszályával néznek szembe az ott élők.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok középső része fölött hétfőn alakult ki egy markáns ciklon. A ciklon hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszere lassan halad kelet felé, a frontrendszer mentén kiadós csapadék hullik. Az amerikai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az északkeleti államokban a következő napokban kiadós havazás várható. A frontrendszer melegfronti részének áthaladásakor kevesebb csapadékot várnak, igazán kiadós havazás a hidegfront átvonulásakor várható. Jelentős havazást jeleznek előre Philadelphia, Washington és New York környékére is, a frissen lehulló hó mennyisége helyenként akár a 15 centimétert is meghaladhatja.

Philadelphiában 2008 decembere óta nem fordult elő számottevő havazás, akkor is csak alig 3 centiméteres hótakaró alakult ki a térségben, így a mostani ciklon hozhatja meg a városnak az első jelentősebb téli havazást.

A Föld másik felén, Ausztrália déli részén ezen a héten is forró nyári idővel találkozhatunk. A kontinens délkeleti részének időjárását egy nagykiterjedésű anticiklon alakítja. Az anticiklonban uralkodó leszálló légáramlatok felhőoszlató hatásának köszönhetően túlnyomóan száraz, napos időjárás alakult ki a térségben. Melbourneben, Victoria állam fővárosában, kisebb-nagyobb megszakításokkal már január 19-e óta tart a forróság, a térségben azóta már többször mértek 35 fok feletti hőmérsékleteket. A városban az ilyenkor megszokott maximum hőmérsékletek 26 fok körül alakulnak, így az átlagnál most csaknem 10 fokkal mérnek melegebbet.

Dél-Amerika egyik legnagyobb országában, Argentínában a szárazság okoz komoly problémákat. Argentína keleti és középső területein, a pampákon találhatók az ország és az egész Föld legjobb gabonatermő vidékei. A csapadékot hozó nyugati szeleket az Andok árnyékolja, ezért a pampák térségében általában csak kevés csapadék hullik, az is inkább csak a nyári hónapokban, októbertől márciusig. A térségben azonban 2008 márciusától a csapadék a szokásosnál is jóval kevesebb, a hőmérséklet pedig jóval magasabb.

Mivel az országban utoljára 1971-ben fordult elő ilyen súlyos aszály, Argentínában nem igazán vannak felkészülve az ilyen időszakokra. A meteorológusok szerint a száraz, forró időjárás az országban a jövő hétig még biztosan folytatódik.