Rendkívüli forróság Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Ausztrália délkeleti államaiban lassan már két hete tart a szokottnál is erősebb forróság. Dél-Ausztrália, Victoria és Tasmania államokban többször is rekordmeleget mértek az elmúlt napokban.
Vágólapra másolva!

A forróság Új-Dél-Wales állam nagy részét elkerülte eddig, de a déli államok többsége nem volt ilyen szerencsés. Az ott élők már lassan két hete szenvednek.

A kontinens belseje felől fújó északi szél folyamatosan szállítja a forró levegőt a térségbe, amelynek köszönhetően Victoria állam egyik kisvárosában, Mildurában 10 egymást követő napon mértek 40 fok feletti hőmérsékletet, ami a meteorológiai mérések kezdete, 1946 óta példátlannak számít. A forró nappalok után az éjszakák sem hoznak enyhülést, a hőmérséklet legtöbbször ekkor sem csökken 25 fok alá. A napi középhőmérséklet az elmúlt 10 napban végig 30 fok felett alakult, sőt voltak olyan napok, amikor meghaladta a 35 fokot is. Mildurában az elmúlt 10 nap második leghűvösebb napja a mai, de a délutáni órákra még így is 40,9 fokig melegedett a levegő.

A magas hőmérsékletek a térség fölött kiépült anticiklon következményei, amely már hetek óta vesztegel Ausztrália déli területei fölött. A magasnyomású képződményben uralkodó leszálló légáramlatok felhőoszlató hatásának köszönhetően napos időjárás alakult ki a térségben, amelyhez hozzájárultak a kontinens belseje felől meleg levegőt szállító északi szelek is. A két hatás együtt eredményezi ezt a hosszú ideje tartó forró időjárást.

A következő napokban Új-Dél-Walesben is tovább melegszik a levegő, és a térségben vasárnapig biztosan maradnak a 40 fok körüli maximum hőmérsékleteket - figyelmeztetnek a meteorológusok A hét végétől várhatóan valamelyest mérséklődik majd a forróság.

A hőhullámok az év ezen időszakában nem ritkák Ausztráliában, ahol most még javában tart a nyár, ám a globális felmelegedés hatására a jövőben várhatóan egyre gyakoribbá és szélsőségesebbeké válnak.