Vágólapra másolva!
Heves tornádó söpört végig kedden este az USA középső részén található Oklahoma államban, legkevesebb négy ember halálát okozva - jelentette szerda reggel a usatoday.com internetes hírportál.
Vágólapra másolva!

A vihar több mint ötven embert megsebesített, házakat rombolt le, valamint megrongálta az elektromos vezetékeket, nyilatkozták a hatóságok. A heves időjárás áramkimaradásokat okozott Oklahoma City metróvonalain és nyugat Texasban is. Oklahoma Citytől körülbelül 100 mérföldre délre található, 4600 lakosú Lone Grove városa szenvedte el a legnagyobb pusztítást.

Az Egyesült Államok meteorológiai szolgálatának jelentése szerint még legalább két tornádó keletkezett a térségben, beleértve azt is, ami épületeket rongált meg Oklahoma City külvárosában, Edmontonban. A meteorológusok szerint a viharos időjárás szerdáig még biztosan folytatódik, és újabb tornádók kialakulására figyelmeztetnek délkelet Oklahomában és a szomszédos Texas állam északkeleti területein.

Az országnak ezt a részét tornádó-sétánynak is szokás nevezni, mert a világon itt a leggyakoribb ez a jelenség. Főleg tavasszal alakul ki számos tornádó ezen a területen, de az év bármely szakában előfordulhat. Átlagosan 2-3 percig léteznek, a legnagyobb szélsebesség akár az 500 km/órát is meghaladhatja. Ez alatt a rövid idő alatt 6-8 kilométer hosszú, és 400-500 méter széles sávot tudnak letarolni. Bár a legtöbb az Egyesült Államokban keletkezik, hazánkban is előfordul évente kb.20-30 alkalommal. A tornádókat az úgynevezett korrigált Fujita skála szerint osztályozzák 0 és 5 között, szélsebességük szerint.