Enyhébb napok jönnek - közel a tavasz

Vágólapra másolva!
A szerda reggeli kemény hideget követően fokozatosan enyhülő időjárással búcsúzik a február. A hét végére síkterepen az országban szinte mindenütt elolvad a hó, hegyeinket azonban még akkor is vastag hótakaró borítja. A melegedés mértéke ideális, így egyelőre árvíz nem fenyeget, de kisebb belvizek kialakulhatnak.
Vágólapra másolva!

Szerda reggel még kemény fagyokkal támad a tél, napközben azonban már kellemes hőmérsékletre készülhetünk. A hét második felében pedig folyamatosan enyhül az idő. A hétvégén a nyugati megyékben 10 fok sem kizárt. A hótakaró síkvidéken vasárnapig szinte mindenütt elolvad. 500 méter felett megmarad a hó, hiszen kedden hegycsúcsainkon 40-90 cm vastag volt a hóréteg, ennyi hótömeg pedig nem egykönnyen adja meg magát.

A melegedés mérsékelt ütemének köszönhetően - bár a hegyi patakok, kisebb folyók vízszintje jelentősen emelkedik - árvíz egyelőre nem várható. Helyenként azonban néhány napig belvíz alakulhat ki, főként az ország keleti részén.

A kései téli idő hatására a növényzet mélynyugalmi állapotban maradt, fagykároktól nem kell tartani. Egyelőre csak a lágyszárú növények ébredeznek, a hétvégén már helyenként kikel a hóvirág.

A kora tavaszi napokon főként a városokban érdemes sétálni. Kiránduláshoz, túrázáshoz napközben túlságosan sáros a talaj, vagy pedig olvadó hó borítja. Legmagasabb hegyeinken péntekig jó minőségű a hó, a hétvégén már vizesedik, kásásodik.

A tél végén szervezetünk mélyponton van, most különösen fontos a változatos, vitamindús étrend.