Két napig csökken a légnyomás - a ciklonok hete

Vágólapra másolva!
Az Európa nyugati szélén örvénylő hatalmas ciklon egyre beljebb hatol a kontinensen, sőt a Földközi-tenger középső medencéjében szerda délután egy önálló légörvény alakul ki. Hazánkban két napon át folyamatosan, közepes intenzitással csökken a légnyomás. A ciklonok bőséges esőzést és időnként viharos szeleket okoznak.
Vágólapra másolva!

Kedd délelőtt még Izland felett volt annak a ciklonnak a középpontja, amely nagymértékben meghatározza a kontinensen az egész hét időjárását. A ciklon egy frontja a Brit-szigeteken okozott kedden kiadós esőket, Skóciában 700 méter felett havazást. A középhegységek csúcsain a közel orkán erejű szél mutatta a nagy kiterjedésű, alacsony nyomású légköri képződmény növekvő erejét. A ciklon középpontja szerdán már Anglia felett lesz, és hatására Közép-Európában erős délies áramlás jön létre. A légörvény még Görögország időjárását is meghatározza, Afrika felől száraz, meleg levegőt szállít a félszigetre.

Az Alpok áramlásokat eltérítő hatásának köszönhetően a Földközi-tenger középső területe felett egy önálló ciklon alakul ki szerda délután, amely a Kárpát-medencében csütörtök estig jelentős esőzést okoz. A ciklonok közeledése térségünkben már kedd délután érezhető, a légnyomás süllyedésnek indul, és ez a süllyedés csütörtök délig meg sem áll. Ekkor a tengerszintre átszámított légnyomás akár 980 millibarnál is kevesebb lesz, ami elég ritkán fordul elő hazánkban.