Óriási esőzések várhatók Ausztrália északkeleti részén

Vágólapra másolva!
Ausztrália partjaitól északkeletre egy alacsonynyomású légköri képződmény helyezkedik el, amely az előrejelzések szerint a következő napokban heves esőzéseket és áradásokat okoz majd a térségben.
Vágólapra másolva!

Ausztrália északkeleti részét, Queensland állam térségét az év eleje óta szélsőséges időjárás sújtja. Február elején az ország északi részén végigsöprő trópusi ciklon és heves viharok okoztak óriási esőzéseket, helyenként 48 óra leforgása alatt 400 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullott, melynek következtében az állam közel 62 százaléka víz alá került.

A térség időjárását alakító alacsonynyomású képződmény, jelenleg az ország egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb turista paradicsomának, Cairnsnak a közelében helyezkedik el. Az előrejelzések szerint a fokozatosan mélyülő ciklon a partokkal párhuzamosan, dél felé mozog, és a hétvégén már kiadós esőzéseket okoz Queensland állam keleti területein. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint a következő napokban frissen lehulló csapadék mennyisége helyenként a 300 millimétert is meghaladhatja.

Nagy esély van arra is, hogy a partok közelében elhelyezkedő alacsonynyomású képződmény trópusi ciklonná erősödjön.