Még több rossz hír a klímaváltozásról

Vágólapra másolva!
További rossz hírekre számíthatunk a következő klímakonferenciáról, amit Koppenhágában rendeznek, több mint 2000 klímakutató részvételével.
Vágólapra másolva!

A kutatók most próbálják meg összegyűjteni a legfrissebb eredményeket a globális felmelegedésről a decemberben esedékes politikai döntéshozatal előtt. Céljuk, hogy az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2007-es, már elavult jelentését aktualizálják.

A tudósok elsődleges célja, hogy a tárgyalások előtt korlátozzák a résztvevők lehetőségeit, hogy a politikai vezetők ne tudjanak kibújni a felelősségvállalás alól. Noha az IPCC 2007-es jelentését magasztalták a globális felmelegedés kiváltó okainak felismeréséért, a folyamat jellegének feltárásáért, az nem tartalmazta a legújabb adatokat.

Bár ez a találkozó az IPCC-n kívül történik, ez lesz a legfrissebb előrejelzés, és emellett a kutatóknak nem kell egyezségre törekedni a politikai vezetőkkel. Ez a kötetlen légkör valószínűleg pontosabb betekintést biztosít néhány, a jövőben lejátszódó trendbe, például a tengerfelszín magasságának változásába. A legújabb kutatások a tengerfelszín emelkedésének gyorsulását jelzik előre a század végére.

Az IPCC jelentés erre a századra 59 cm-es tengerfelszín emelkedést jelzett előre, de azzal a feltételezéssel, hogy nem gyorsul a gleccserek és jégsapkák olvadása. A legtöbb friss adat jóval magasabb emelkedést jelez előre. A drámai forgatókönyveket is figyelembe véve számos sziget és tengerparti régió kerülhet veszélybe.

A találkozót a Koppenhágai Egyetem szervezi. A konferencia védnöke Lykke Friis elmondta, hogy a kutatók feladata prezentálni és tisztázni a legutóbbi információkat, hogy a politikai vezetőknek ne legyen lehetőségük arra a kibúvóra, hogy még több kutatásra legyen szükségük egy komoly szabályozás elfogadásához.

Szintén a tudósok feladata, hogy a konferencián foglakozzanak a globális felmelegedés szociális és gazdasági hatásaival is, olvasható a BBC news honlapján.