Azonnali cselekvést kíván a klímaváltozás

Vágólapra másolva!
Múlt héten Dániában találkoztak a világ neves kutatói, akik arra figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozással kapcsolatos legújabb kutatási eredmények alapján sokkal aggasztóbb a helyzet, mint ahogy azt korábban gondolták. A politikai döntéshozók nem késlekedhetnek tovább a hatásos döntések meghozatalával.
Vágólapra másolva!

80 ország több mint 2000 tudósa, klimatológusok, szociológusok és közgazdászok vettek részt a Dániában megrendezett nemzetközi tudományos klímaváltozási konferencián március 10. és 12. között. A konferencia célja az volt, hogy aktualizálják az IPCC 2007-ben készült értékelő jelentését.

Az eddigi legaggasztóbb hírek kerültek napvilágra. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás számos hatása, mint például a világtengerek szintjének emelkedése, vagy az arktiszi jég nyári olvadása sokkal gyorsabb ütemben zajlik, mint ahogy azt két éve megbecsülték. A német Potsdam Institute for Climate Impact Research egyik kutatója, Stefan Rahmstorf véleménye szerint, ami most történik a nagyvilágban, több tekintetben is rosszabb, mint amit vártak.

Konrad Steffen, a Colorado Egyetem klimatológusa felszólalásában számszerűsítette is azt, amitől a kutatók tartanak. A legújabb számítások szerint a grönlandi jég olvadása miatt 2100-ra a világtengerek szintjének emelkedése elérheti az 1 métert. Az IPCC 2007-es jelentésében a század végére becsült maximális tengerszint-emelkedést még "csak" 0,59 méterben állapították meg.

A kongresszuson részt vett Nicolas Stern közgazdász is, aki 2006-ban a brit kormány megbízásából vizsgálta a klímaváltozás gazdasági hatásait. Stern arra figyelmeztette a politikai döntéshozókat, hogy 6 fokos vagy még annál is nagyobb melegedéssel kell számolniuk.

Az eredményeket a koppenhágai találkozón ismertették, de a teljes, 30 oldalas tanulmányt majd csak június elején hozzák nyilvánosságra. Annak ellenére, hogy a tanulmányt az IPCC kutatói is véleményezik, valószínűleg nem lesz olyan horderejű, mint egy IPCC-jelentés.

A 2007-es értékelő elkészítésében 130 ország, több mint 2500 kutatója vett részt, ezért az IPCC munkája nagyon lassú és legtöbbször kompromisszumok sokaságán alapul. A koppenhágai konferencia eredményei, melyek nem az egyes érdekek figyelembe vételével születtek, remélhetőleg képviselik majd a fő irányvonalakat, amelyek a klímaváltozás megfékezéséhez szükségesek, mondja Jason Lowe, a Met Office munkatársa.

Ez év decemberében, Koppenhágában találkoznak az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezményét aláíró országok egy konferencián , hogy megegyezzenek a Kiotói Jegyzőkönyv utódjául szolgáló, új nemzetközi megállapodás részleteiben. A mostani konferencia eredményeiről ugyan hivatalosan nem tájékoztatják a decemberi találkozó résztvevőit, mégis segíthet a döntéshozóknak megérteni a klímaváltozás mértékét és rávilágíthat az éghajlatváltozás elleni lépések sürgősségére, mondja Katharine Richardson, a Koppenhágai Egyetem kutatója.