Vágólapra másolva!
Szerdától sarkvidéki légtömegek érik el hazánkat. Az erős széllel és hózáporokkal tarkított időjárás talán már sokaknak nem hiányzott, de az ország jelentős részén ebből csak profitálnak a gyümölcsfák. Ahol későn ébred a természet, ott a fagykárnak egyre kisebb az esélye.
Vágólapra másolva!

Már sokan tartósan napos tavaszról álmodoznak, az időjárás azonban szokás szerint nagy kilengésekkel tér át egyik évszakról a másikra. Szerdán például sarkvidéki eredetű légtömeg éri el hazánkat, ismét megjelennek a hózáporok, hegyeinkben pedig napról-napra gyarapodik a hóréteg. A hóágyúzott mátrai pályákon a hét közepétől kiváló síelési lehetőségre készülhetünk, ezt érdemes kihasználni. De akár természetes hóból is összegyűlhet a hétvégéig 10-20 centiméter a 600 méternél magasabb lejtőkön. A hideg, hózáporos időjárás várhatóan vasárnapig kitart.

Az ország délnyugati részét leszámítva a gyümölcsfák nagy része egyelőre mélynyugalmi állapotban van, és a héten a téli fordulatnak köszönhetően még nem indulnak be a növényekben a tavaszi folyamatok. A késői ébredés késői virágzást is jelent, így a fák már akkor virágoznak, amikor a fagykár esélye csökken. A hideg idő átmeneti visszatérése végső soron a termésmennyiség potenciális növekedéséhez vezet. Természetesen az ország egyes - főként délnyugati - részén a már virágzó fák esetében a hatás ellentétes, de szerencsére ez hazánknak csekély hányadára vonatkozik.

A hideg, változékony időszak másik pozitív hatása a levegő minőségében jelentkezik. A légszennyezettség még a belvárosokban is minimális. A rövid napos időszakokban a tiszta levegőben a látótávolság 50 km fölé emelkedik, amely fényképezésre, filmezésre ideálissá teszi a feltételeket.

A hétvégén átmeneti enyhülés kezdődik, majd néhány nappal később ismét hidegebb levegő érkezik.