Vágólapra másolva!
Az Alpok és a Kárpátok síkvidékein még nincs vége a télnek, sőt péntekig sokfelé jelentős friss hóra lehet számítani. A hét közepén időnként extrém lesz az idő a magasabb területeken. A Duna és a Tisza vízgyűjtőjén ismét gyarapodik a hóréteg, egy hirtelen melegedés gyors árhullámot indítana el a folyókon.
Vágólapra másolva!

Míg a tél közepéig az Alpok déli vidékén esett több méteres hó, februártól megváltozott a tendencia. Az észak- és kelet-európai ciklonoknak köszönhetően elsősorban a hegység északi oldalán fordult elő jelentős havazás. Jelenleg általában 700 méter felett találkozhatunk összefüggő hóréteggel, amely a magassággal gyorsan növekszik. A jobbára 1500-2000 méteren található sípályákon már 2-3 méteres, sőt néhol ennél is vastagabb hóréteggel találkozhatunk.

A Kárpátokban a tél kétharmadán az átlagosnál jóval kevesebb volt a hó. De éppen a meteorológiai tavasz, március beköszöntével változott jelentősen a helyzet. A hónap eleji átmeneti egyhetes gyors olvadást követően fokozatosan gyarapodik a hó az 1000 méter feletti területeken.

Hétfőn az Alpok északi lejtőin kisebb havazás alakult ki, a szlovák hegyekben viszont 1000 méter felett jelentősebb hó hullott. Kedden egy markáns hidegfront hatására Svájctól Szlovákia keleti részéig jelentős havazás várható. Németország középhegységeiben is nagy hóra van kilátás. A gyors frontátvonulásoknak köszönhetően péntekig újabb nagy csapadékra készülhetünk, amely a hegyekben szintén hó formájában hullik. A síterepeken időnként extrém intenzitású hóesés várható viharos szelekkel.

A nagy hó érinti a Duna és a Tisza egész vízgyűjtőjét. Egy gyors áprilisi olvadás jelentős árhullámot indíthat el a folyókon.