Vágólapra másolva!
1961 óta március 23-án ünnepeljük a Meteorológiai Világszervezet, a World Meteorological Organization (WMO) megalakulását. E jeles alkalomból az Országos Meteorológiai Szolgálat ünnepségén a klímaváltozással összefüggő levegőkörnyezet-változás folyamataira hívta fel a figyelmet előadásában Pappné dr. Ferenczi Zita, a levegőkörnyezet-elemző osztály vezetője.
Vágólapra másolva!

A légszennyezést az időjárási helyzet és a szennyezőanyag-kibocsátás befolyásolja jelentősen. Mivel a klímaváltozás miatt folyamatosan változik egy adott terület időjárása, ennek a tényezőnek a vizsgálata fokozott figyelmet kíván.

Az előadás keretein belül az úgynevezett PM 10 epizódokról és a troposzferikus ózon epizódokról esett szó.

Az első esetben a levegőbe kerülő 10 µm alatti szennyező részecskék koncentrációjának növekedésével foglalkozott a tanulmány. A téli hónapokban az autók részecskekibocsátása mellett az erőművek megnövekvő szennyezőanyag-"termelésével" is számolni kell. Ezeken túl ilyenkor gyakori az úgynevezett hideg légpárnás helyzet a Kárpát-medencében. Ebben az esetben a medencében megül a hideg levegő, míg a magasban melegebb levegő áramlik a terület fölé. A magas légnyomás mellett gyenge légmozgás, és igen alacsony hőmérséklet jellemző. Így a talaj fölött néhány száz méterig elhelyezkedő levegő nyugalomba jut, konzerválódik, és feldúsulnak benne az egészségre ártalmas gázok, aeroszolok.

A második esetben az ózon felszíni keletkezésének mikéntjéről volt szó. A Napból érkező káros sugárzást az atmoszféra nagyobb magasságaiban lévő ózonmolekulák (O3) szűrik ki, ami így csak kis mértékben éri el a felszínt. Szokványos esetben a légkör alsó 10-12 km-es részében igen csekély ennek az egészségre ártalmas gáznak a mennyisége, de másodlagos szennyezőanyagként ebben a rétegben is kialakulhat. Ez azt jelenti, hogy nem közvetlenül kerül a levegőbe, hanem a már ott levő szennyezőanyagok napsugárzás hatására bekövetkező reakcióiból keletkezik. Ilyen esetek leginkább forró, szélcsendes nyári napokon fordulnak elő, mivel az erős besugárzás a folyamat motorja.

Ezekből az esetekből látszik, hogy az említett időjárási helyzetek előrejelzése feltétele egy jól működő riasztási rendszernek.